Не съм викан по никакъв начин в прокуратурата. Така бившият вътрешен министър Иван Демерджиев коментира пред "Фокус" информацията, че Софийска градска прокуратура е образувала прокурорска преписка във връзка със съмнения, че той е ощетил МВР с близо 81 млн. лева

Процедурата за плащането на 81,5 млн. лв. е започната преди моето встъпване като вътрешен министър и платена след напускането мина поста, уточни той. 

"Процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка с предмет: "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" е открита с Решение № 5785мпр-58/15.08.2018г., а провеждането и финализирането й е значително забавено, поради съдебни процедури по обжалване. Касае се за срок от близо пет години. Първо КЗК, а в последствие и ВАС отхвърлят жалбите.

С оглед на широката времева рамка, която се е създала в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка са налице предпоставки за изменение на някои параметри.

В индексирания договор са предвидени и допълнителни дейности за изпълнение от страна на фирмата, за които е възникнала необходимост, в рамките на допустимото от закона.

Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки", коментира още Демерджиев.