От МВР направиха първи коментар за прокурорската преписка, направена срещу бившия вътрешен министър Иван Демерджиев. Припомняме, че от "Фокус“ първи разпространихме информацията още през месец август.

Днес по време на брифинг в Областна дирекция на МВР – Благоевград, свързан с отчета на дирекцията за 2023 година, заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин коментира разследването като обясни, че става дума за поръчка, която е стартирала през 2018 година, като същата е била и обжалвана, предаде репортер на "Фокус". 

"През 2022 година Върховният административен съд потвърждава избора на изпълнител. На 2 юни 2023 година параметрите на тази обществена поръчка биват завишени. От 300 млн. лв. мисля, че става 385 млн. лв. Ние като ново правителство нямаше как да я прекратим, защото това щеше да доведе до наказателни процедури за страната ни“, каза още Ценкин.

На въпрос, свързан с това какви са били мотивите за завишаването на поръчката, зам.-министърът каза, че не може да каже, вероятно става дума за индексация.

Как Демерджиев коментира случая пред "Фокус" можете да прочетете тук.