Имаме много големи различия в подходите си към бюджета с  "Промяната". Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Делян Добрев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. "Ние не искаме бюджети с по 7-8% дефицити, защото това ще вкара България в дългова спирала. Ще ни докара до гръцки сценарий рано или късно. И то няма да е много късно, защото ако ние имаме такива свръхдефицити в рамките на 3-4 години, това ще означава, че дълговете на държавата ще нараснат прогресивно, заедно с дълговете ще нараснат и лихвите по обслужването им. Ето, само за следващите три години се очаква дългът на България да нарасне от 36 милиарда на 70 милиарда, т.е. почти ще се удвои. Лихвите по тези 70 милиарда ще бъдат 2,4 милиарда. Т.е. само лихвите са две магистрали "Хемус“ на годината, които изтичат във финансиращи институции заради това, че някой не може да планира приходите и разходите както трябва. Аз неслучайно казах, че "Промяната“ не трябва повече никога да бъдат допускани до публичните финанси на държавата, защото публичните финанси на държавата от 1997 година досега не са били в такова отчайващо положение", добави Добрев.

Според него, най-малкото, което трябва да се направи, е да се удължи още веднъж този закон, който имаме от миналата година - Закона за държавния бюджет, защото в противен случай около 10 юни правителството няма да може да извършва повече разходи, тъй като първото удължение е с такъв срок. Т.е. ако не се приеме нов бюджет, трябва да се удължи още веднъж стария, за да се гарантира някаква минимална стабилност в държавата. Но пък, за да тръгне държавата отново по правилния път, трябва да има правителство, което да върне бюджета в рамките на 3% бюджетен дефицит, да върне шанса на държавата за Еврозоната, да спре инфлацията, да спре това обедняване, да спре тоя ръст на цените в магазините, който виждаме непрекъснато, посоми Делян Добрев.

Изваждане на публичните финанси от такъв батак ще бъде трудно. На първо място трябва да отпаднат мерките, които бяха свързани с намалено ДДС да стимулират определени сектори, за да може да се оптимизира приходната част в бюджета.

"Това обаче само няма да е достатъчно, защото с такива мерки ние вероятно ще успеем да си помогнем с около 1 милиард, а ни трябват 6, т.е. ще трябва да има и много непопулярни действия в рамките на ограничаване на разходите на държавата. От една страна трябва да си вдигнат приходите, от друга страна трябва да се намалят разходите, за да може бюджетът до максимална степен да се балансира. Тука слушам "Промяната“, че казват, че: "Да де, ами ние ако бяхме взели всичкия дивидент от държавните дружества, дефицита щеше да е по-малък“.

Щеше да е по-малък с още 1 милиард, т.е. това пак не решава въпроса. Но те някак свикнаха да харчат готовите пари, защото помните, че в тяхното управление първо взеха парите на НЕК, около 800 милиона, да купуват зърно. Зърно не купиха, но парите изчезнаха. Второ, взеха 1 милиард от "Автомагистрали“. Този 1 милиард бяха заделени средства в отделна сметка на "Автомагистрали“, с която да се построи "Хемус“. Т.е. те не само, че не строят "Хемус“, а взеха и този 1 милиард и го изхарчиха. И сега предлагат да вземем и каквото е останало друго в държавата по други сметки. Сметките на енергетиката да ги приберем и тези пари, но ако ние ги приберем тези пари, какво правим с решението на Народното събрание за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй“? Ние обричаме българската енергетика на доживяване, ако го направим това. Т.е.  на тях им е най-лесно да вземат готовите пари в държавата от различните сметки и да ги изхарчат. Това правиха 8 месеца, опукаха всички средства, останаха още малко в енергетиката, и сега искат и тях да ги вземат, за да си помогнат за бюджета. Но дори и да го направим, там можем да вземем по 1 милиард лева, което пак ни е крайно недостатъчно за тези 6, които трябва да намерим отнякъде", разясни Делян Добрев.

Цоня СЪБЧЕВА