Стремежът на ислямската цивилизация, на крайния ислямизъм е да потопи в мрак прогреса на западните общества, да промени стандарта на живот, принципите на свобода и на избор на западните общества. Израел е острието на западната цивилизация, което е забито в сърцето на този краен ислямизъм, и затова толкова много го дразни. Ако западният свят, към който принадлежи и България, не подкрепи Израел в тази война с мрака, срещу злото, срещу смъртта, това ще настъпи и към Европа. Това каза международният анализатор Давид Леви в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

7 октомври е знакова дата. Това е рожденият ден на Владимир Путин, но не само – това са 50 години след войната Йом Кипур през 1973 г., когато пет армии нападат Израел. "Връзката между терористичните организации, които са под диктата и директното финансиране на Иран, и режима в Русия е доста директна и очевидна. Тя е на практическо ниво. Русия получава логистична и военна подкрепа от Иран. Лидерите на "Хамас“ редовно посещават Москва и правят Жестове към Русия. От Русия също получават жестове.  

Той подчерта, че войната не е между Израел и Палестина, а с "Хамас“. В Израел живеят около 2 милиона араби, като голяма част от тях се самоопределят като палестинци. "Те са пълноправни граждани и не са по никакъв начин сегрегирани, няма апартейд спрямо тях. Те са пълноправни граждани, които служат в армията, те са лекари, адвокати, много от тях просперират. Израел и еврейският народ няма проблем с арабите“, заяви Давид Леви.  

Според него арабските държави трябва да бъдат оставени сами да намерят своя път към самоопределение и развитие в рамките на своя манталитет и история. "За съжаление, това не се случи в Газа. Тя беше превърната в една терористична база. С всичките пари, които бяха налети там от международната общност, от различни фактори от Европа, от САЩ, частни дарители – това са над 60 милиарда долара от 2007 г. насам, Газа имаше потенциала да се превърне в един втори Сингапур. Те бяха използвани за изграждане на терористична инфраструктура, за строене на ракети, на машини за убиване, за репресия над самите граждани на ивицата Газа. Надали и 10% са стигнали до мирното население, всичко е или откраднато, или използвано за въоръжение“, обясни международният анализатор. 

Подземната инфраструктура на "Хамас“ възлиза на 500 км тунели, изградени подземни фабрики и цехове за производство на бойни ракети. През египетската граница чрез подземни тунели, които наричат "молове“, се внася контрабанда не само на военни, но и на цивилни стоки, под радара на египетското правителство. Снабдяват се от Иран, от Русия, от Северна Корея, които имат една и съща цел – убиване на колкото се може повече хора и създаване на колкото се може повече хаос в света“, заяви Давид Леви.  

Според него, ако конфликтът се разшири, той ще стъпи и на територията на Европа. Анализаторът прогнозира, че войната ще продължи, защото тя е част от един много по-голям конфликт, а именно – сблъсъкът на цивилизациите. "Въпросът е иска ли Европа да бъде отново в мрака на исляма, който се е случвал и в Испания, и на Балканския полуостров, който стига до портите на Виена“, допълни той.  

По думите му историята на ислямския свят е силно деформирана и от там идва и деформираното отношение към възпитанието на омраза към всички немюсюлмани. "Това е първото, което трябва да се промени. Следващото поколение трябва да бъде възпитавано в толерантност, в приемане на другия, на различния. Само тогава има някакъв шанс, може би в рамките на 50-100 години, съотношението на силите да се промени и различните народи да съществуват мирно. Дотогава трябва да бъдем непримирими към убийците терористи, те трябва да бъдат преследвани, изкоренявани от нашия свят“, смята Давид Леви.