В СГП постъпи сигнал относно собствеността на храма "Св. Николай Чудотворец". Проблемът засяга правото на собственост и каноническото право. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на "Фокус".

"Ние ще се запознаем с документите, дали право на собственост, издадени от нотариус. Ще поискаме документи, относно каноните на църквата във връзка с отказания достъп до храма", отбеляза градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Тя посочи, че въпросът с храма има два аспекта. "Единият - правото на собственост, като понятие в гражданското право, а другият въпрос е свързан с каноните на църквата. Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и е издаден съответен акт от нотариус. Ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в този храм и спирането на достъпа на вярващи", допълни градският прокурор.

Зам.-градският прокурор Христо Кръстев каза, че казусът е юридически и канонически. "На ДАНС вече е възложено да разбере дали има извършено престъпление. Ще се установят факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята като терен, както и на сградата на храм "Свети Николай Мирликийски". Ще бъдат изискани документи от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква", допълни той. 

"Ние ще изследваме дали при предоставените документи има такива, които са неистински, дали има създадено заблуждение в длъжностни лица или нарушение на служебните задължения на длъжностни лица във връзка с извършването на обстоятелствената проверка по издаването на констативния нотариален акт. След това ще се произнесем дали с документите от наказателно-правна гледна точка всичко е наред", добави Кръстев.

Ако след проверката, българската държава или Българската православна църква претендират за собственост на храма и на парцела следва да се заведат съответните граждански дела. От Прокуратурата ще поискат становище от руското посолство къде се намира ключът за храма, от кого църквата е била заключена и съответно кога ще бъде отворена за религиозни обреди.

След сигнала, който държавното обвинение е получило от групата депутати, ще бъде изискан докладът от ДАНС, който е довел до експулсирането на свещениците от Руската църква.