Един вирус може да бъде фатален за човек с компрометиран имунитет и безобиден за друг. Това каза за предаването "Здравето на фокус" на Радио "Фокус" лекарят педиатър и хомеопат Венцислав Везенков.  

Той поясни, че при коклюша е възможно да има температура, но не винаги.

"Като инфекциозно заболяване е възможно да има температура, но това зависи от терена, на който е попаднал микробът. Един банален респираторно синцитиален вирус може да предизвика у предразположени деца спазам и бронхиолит. Същият вирус при дете с добър имунен отговор и без фамилна обремененост причинява една банална хрема", каза лекарят.

Той подчерта, че холистичната медицина е индивидуална медицина и заради това всеки случай се разглежда сам за себе си. Д-р Везенков обясни, че не е препоръчително при температура да се дават медикаменти, защото това стопира защитните сили на организма.

"При тази висока температура се произвежда интерферон и имунни тела, лимфоцити, които отиват в боя. Аз казвам, когато майките ме питат, какво е имунната система: "Представете си полицията, пожарната, жандармерията и гранични войски – те защитават населението от лошите. Когато дадете температуропонижаващо, спирате производството на имунни клетки, целият левкоцитен ред и костният мозък е потиснат. Вие отваряте вратата широко и казвате на крадците: елате, каквото намерите вкъщи- компютри, лаптопи, хладилници, вземете го, ваше е". Не може да отслабваш организма и да очакваш, че той може да се бие.“

Лекарят подчерта, че може човек с 37,2 температура да няма сили да стане от леглото и дете с 39 да скача и да тича в стаята.

Росица АНГЕЛОВА