Профилактиката на този етап е една от най-важните дейности, която трябва да се извършва, както профилактика от страна на здравните органи, така и профилактика от страна на самите хора, които трябва да мислят сами за своето здраве. Това е един многопластов процес, който все пак има и някои съвсем елементарни неща, които ако се извършват, те ще направят така, че много голяма част от пациентите да бъдат диагностицирани в съвсем ранен стадий и да бъдат изцяло. Това каза в интервю за Радио "Фокус" началникът на Хирургичното отделение в Комплексен онкологичен център – Пловдив д-р Валентин Иванов.

По думите му най-честият признак и най-често ракът на млечната жлеза се установява, когато пациентът, не лекарят, намери бучка в гърдата.

"Тя може да бъде малка, по-голяма или пък да деформира цялата гърда. Това най-често го прави самият пациент. Но това вече е не съвсем ранен стадий на откриване на заболяването. Най-правилното е, когато не пациентът си открие заболяването, а то се открие при профилактичен преглед или от лекаря, който ще го преглежда и напипа образувание на гърдата, което е категорично и съмнително за туморен процес, или от извършените ехография и мамография, които са характерни за определена възраст и които биха могли да хванат туморите в съвсем, съвсем ранен стадий и да го диагностицират тогава, когато е извън клинична проява", допълни д-р Иванов.

"Общо взето, случаи, които ги смятаме за безнадеждни, те са наистина безнадеждни, макар че такива безнадеждни случаи няма. Винаги има определен начин за лечение на пациентите. Пациентите се разделят по стадии, в зависимост от придружаващите заболявания и други утежняващи нещата състояние, които имат, и те се лекуват по различен начин. Тези, които се смятат за безнадеждни, обикновено казват, че са безнадеждни в трети и в четвърти стадий, но това не е вярно. Много от тези хора се лекуват много успешно с химиотерапия, с лъчетерапия. На някои от тях допълнително се назначава оперативно лечение и в крайна сметка тези хора живеят с по-добро качество на живот, както и живеят много дълго, при условие че процесът да кажем е много напреднал", каза още д-р Иванов.

Петя КУЗЕВА