Когато ние сменихме медицината с парите и когато това се случи преди 20 и няколко години, оттук насетне не можем да очакваме стремление към усъвършенстване, стремление към усвояване на нови технологии - напротив, ние имаме стремление към пари, към все повече пари и от Каса, и от пациенти. Това заяви д-р Мими Виткова , бивш министър на здравеопазването, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

"Диспропорциите в наличието на медицинска помощ на терена на цялата страна стават все по-ограничени, алармира тя и уточни, че и професионалният пълнеж на професията е проблематичен.

"Технологично системата също е в тежки диспропорции, отново имаме технологично съоръжаване в големите градове, обратно – в периферията, нещата са трагични“, обясни д-р Виткова.

И изрази загриженост към невъзможността хората от малките населени места да получат адекватна медицинска помощ.

"Нещата са наистина много, много тревожни, дано има кой да мисли по тези въпроси, дано у нашите политици има социална чувствителност“, пожела си тя.

След като обрисува картината в Северозапада от гледна точка на достъпа до здравна помощ бившият здравен министър заяви, че повече от политическо късогледство е да не виждаш десетилетия наред как рухват кадрите ти в системата.

"Бих казала, че това е политическо престъпление, защото става въпрос за човешкия живот и здраве“, категорична е д-р Мими Виткова. Като решение тя предлага политическите партии да помислят за подходящи кадри и как се изграждат държавници, защото са нужни.

"Ние политически дърдорковци и политикани имаме, но държавници нямаме. Ако имахме държавници, в тези десетилетия, когато се затлачваха проблемите в здравеопазването, те трябваше да бъдат видени и да бъдат решавани, но това, както виждате, не се случва.“

"От стадионите с чалгата държава не се управлява“, казва още д-р Виткова, за това се искат специални качества, знания, умения, отговорност и почтеност. Ние сами се докарахме дотук, няма кого да виним“, констатира тя.

По отношение на зачестилите нападения срещу лекари напоследък, Мими Виткова каза, че невъзможността да вземем разумно общо решение по проблемите, които ни затрупват, е довело до озлобяването на хората и тази злоба се изсипва и в здравеопазването.

"Като разбира се, не трябва да подценяваме и проблемите, които самото здравеопазване изсипва върху обществото“, подчерта бившият здравен министър.

"Няма държава в Европа, която е и най-бедната европейска държава и болният човек плаща най-много, за да спаси живота си и здравето си – 50% от разходите. Когато тази бедност те е довела до болницата и там ти се искат някакви безумни пари и не знаеш за какво трябва да плащаш, за какво трябва да се подготвиш. Когато и дефицитът на кадри е съпроводен с лоша организация, когато 1 милион нямат здравно осигуряване и единственият им контакт със системата, това е Спешната помощ. Този човек, който няма материални възможност, който няма здравно осигуряване, когато се разболее детето му, близките му, той отива и там го посрещат отново недружелюбно, виждаме защо се случват нападения над лекари“ обясни тя.

И направи извод - "проблемите ни са най-вече проблеми в обществото, което излъчва тези политици, които неглижират проблема в политическите партии, които не полагат никакви усилия, нито за изграждане на кадрите си, нито за тяхната реализация. И стигаме дотук.“

По думите й докато не разберем, че структурата на системата, търговският статут, състоянието на общественото здравеопазване и развитието на обществената система, защото общественото здравеопазване е част от националната сигурност и докато не разберем всичко това и продължаваме да си играем на пазар, здравеопазването непрекъснато ще върви към своя упадък.

Цоня Събчева