Относно сблъсъка между Българския лекарски съюз и НЗОК всъщност става въпрос за нарушено доверие при изпълнение на вече договорени текстове с НЗОК и нежелание да се водят истински сериозни преговори, а по-скоро се имитират такива през изминалите няколко месеци. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. "В предишните години това се повтаряше многократно. Ние не подписваме никакви указания съвместни, с които да улесняваме работата на колегите. Опитите са да се управлява еднолично и с диктат. Не на последно място, вече подписани текстове се използват като оправдание за налагане на недобри практики спрямо отношенията на колегите и договорните партньори. В последните 2,5 г. непрекъснати трудности в работата с това ръководство на НЗОК и стигнахме до момент, в който отново за поредна година се опитаха да заобиколят текстове, разписани и в Закона, и в Националния рамков договор, това доведе и до този разрив“.

Проблемът е, че от страна на НЗОК  се имитират разговори, имитират се преговори, когато положението стане по-напечено, се изпращат текстове, които съдържат в себе си вече отдавна договорени неща с една-единствена цел -  да предизвика дразнене, категоричен е д-р Маджаров. "Аз усещам, че умишлено не желаят да преговарят с нас".

В момента, в който ние дадем своето становище по въпроса за разпределението на средствата, ние казваме своето мнение – подкрепяме или не подкрепяме, но каквото й да кажем, парламентът е този, който взима решение и ние трябва да се съобразим с разпределението, което е направил парламентът, обясни председателят на БЛС.  "Ние не можем да влияем върху това, което решава парламентът, но пък държим на това, когато парламентът е гласувал едни параметри, тези параметри да бъдат изпълнявани, а не да се прави опит да бъдат заобиколени. Средства, гласувани за точно определени цели, по една или друга причина не можаха да достигнат до лечебните заведения, а в същото време има протести и оплаквания за ниски заплати от лекари и медицински сестри. На този фон Касата формира излишъци и икономии. Това е недопустимо. Ролята на Касата не е да спестява, тя трябва да следи да няма преразход, но в същото време трябва да се стреми средствата, определени от парламента, да стигнат до своето предназначение“.

Цоня СЪБЧЕВА