В Европа обаче се очаква още известно покачване на лихвените проценти. На 3 май на следващото заседание на Федералния резерв се очаква да има повишение на лихвите с 0,25%. То трябва да бъде финалното в САЩ. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант от ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

"Това води до по-висок интерес към еврото и затова то върви нагоре спрямо долара. Единната европейска валута беше доста по-евтина и това възстановяване като процент не е никак малко. Пазарът се е стабилизирал, едва ли ще има съществени промени във валутния курс в краткосрочна перспектива", прогнозира експертът. 

В дългосрочен план единственото нещо, което може да доведе до по-сериозен ръст на долара и спад на еврото, би било влошаване на американската икономика и пазарите. Засега очакванията на инвеститорите са за точно обратното – възстановяване на пазарите и спокойствие сред инвеститорите, което подпомага плавното движение нагоре на фондовите индекси, обясни Цачев. 

По думите му глобалната икономика е силна и това е причина Фед и ЕЦБ да коригира леко лихвените нива надолу по-рано от очакваното.

"Но не от гледна точка на това, че икономиката влиза в криза и трябва рязко да бъдат свалени лихвите, за да бъде извадена тя от кризата, а защото тя е била качена много силно и ще се направи корекция за да се намери по-неутрално ниво", допълни Цачев.  

Експертът коментира и възстановяване на китайската икономика и целите за растеж от 5-5,5% до края на годината.

"Това се случва благодарение на умерени стимули от страна на централната банка и правителството на Китай, а целта е икономиката да се върне към силния растеж и той да е насочен към сектори извън строителството. Това е една от причините да съм сравнително оптимистично настроен за световната икономика и съответно за пазарите, поне през първата половина на годината, защото когато се виждат такива стимули и те се пренасят и върху индустрията, това ще бъде ползотворно по отношение на инфлацията, защото ще излязат повече стоки на по-ниски и конкурентни цени. Това винаги се е случвало, когато Китай стимулира икономиката си. Трябва да добавим и значителното поевтиняване на транспортните услуги, които са на нивата отпреди Ковид, много по-евтино, отколкото сме виждали през последните няколко години", обясни Цачев.  

По думите му април и май са сезонно силни месеци за покупка на акции, но неопитните инвеститори трябва да следят пазарите и да имат възможност да реагират и да променят портфейла си от акции към по-нискорискови инвестиции, каквито са облигациите, на някакъв етап към средата или втората половина от годината.

"Затова най-добрият вариант за хора, които нямат представа точно как се случват нещата,  е да търсят някакви взаимни фондове с балансиран профил така, че дори да имаме спад на акциите и поскъпване на облигациите, това да се компенсира, за да не бъдат силно засегнати от динамиката на пазарите, която не е преминала. Не можем да твърдим, че сме видели дъното в началото на октомври миналата година и оттук насетне пазарът да върви само нагоре", предупреди експертът.  

Живко КРЪСТЕВ