Цветница е подвижен християнски религиозен и народен празник. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя. Пада се в неделята след Лазаровден.

Християнската църква чества влизането на Исус Христос в Йерусалим. В този ден се отслужва молитва и се благославят върбови клонки, които се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Сплита се венче от осветената в църквата върба и то се окичва на портата. Върбовите клонки символизират палмовите, с които Исус Христос е бил посрещнат в Йерусалим.

На Цветница се изпълнява обичаят Кумичене. Лазарувалите момичета отиват на реката и пускат венчета от върба. Чийто венец излезе най-напред, тази мома става кумица, кръстница. След обичая всички момичета отиват в дома на избраната кумица, където се слага обща трапеза. Момите "говеят", тоест не говорят на кумицата до Великден. На Великден лазарките отиват на гости на кумицата и носят пити и червени яйца. 

Приемало се е, че мома, която не е лазарувала и не се кумичила, не може да се омъжи и дори да се ожени без кумичене, пак ще я грабне змей като булка. 

След Цветница започва Страстната седмица - дните на мъки и страдания на Иисус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.