Предизборната кампания е сива и без никакви послания. Това каза Цветан Цветанов, председател на ПП "Републиканци за България", в интервю за аудиокаста на "Фокус"

"Това, което направи Финансово министерство с тази мрачна прогноза, тя донякъде влиза в политическа услуга на определени политически формации. Смятам, че ангажимент на едно служебно правителство е да проведе нормални предсрочни парламентарни избори, а не толкова да очертава политики. Те са за парламента, за политическите формации, които ще формират редовно правителство, и тези, които ще трябва да приемат бюджета за 2023 година. Същевременно да очертаят една 3-годишна прогноза, защото винаги когато се приема един бюджет, трябва да има прогнозна бюджетна програма, за да може все пак да се очертаят какви са приходите и разходите, които държавата ще прави. За мен по-тревожно е, че когато излизат подобни съобщения, няма уточнения за свръхпечалба", изтъкна той.

По думите му тълкуването на Министерство на финансите е само за енергийните дружества, но когато се поднесе една информация без подобни уточнения, веднага започва да създава допълнителна несигурност в бизнес средата.

"Разходите, които бяха направени за пенсии, приети с пълно мнозинство от всички политически формации в българския парламент, няма как да очакваме, че някой ще помисли да се спре това увеличение, което е швейцарското правило. Всеки, разбира се, залага на този електорат, който би трябвало да бъде действително добре подсигурен с евентуалните финансови разходи, които могат да бъдат направени за пенсии. В това няма лошо. Въпросът е, че ние объркахме цялостната си данъчна политика с тези облекчения, включени в COVID-19 мерките, които бяха приети от правителството на Борисов и след това продължени от служебното правителство", добави Цветанов.

Според него българските избиратели са объркани.

"Вие разбирате ли, че избирателите вече не знаят за кого да отидат и да упражнят конституционното си право на глас? Такава сива кампания, без никакви послания, без липсата на всякакъв хоризонт, който трябва все пак да очертае нещо като перспектива за България, за страната ни, за политиките, които трябва да бъдат реализирани. Вие виждате, че ние в момента само увеличаваме дефицита, в момента вече се говори, че той трябва да бъде овладян, трябва да бъде намален и да бъде вкаран в 3-процентната бариера, за да можем да имаме все пак някакъв хоризонт за Еврозоната. Това означава, че задачата на тези, които ще трябва да съставят правителство, ще бъде много сложна и много трудна. Защото ние пропускаме и една възможност от европейската солидарност", подчерта той.

Цоня Събчева