Сериозни рокади извърши ръководството на МВР, като смени седем директори на полицейски управления в София. Продължава разследването на полицаи след разкритията за "чадър" на Георги Семерджиев.

"Не трябва всички да се слагат под общ знаменател. Начинът, по който се действа, създава усещане, че цялата система е деморализирана и няма координация и взаимодействие. Това е кампаниен елемент - когато има ситуации, винаги се предприемат гръмки послания, добре възприети от обществото, но не дават резултат", коментира бившият вътрешен министър и председател на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи рокадите като кампанийни и зле обосновани. Цветанов не е убеден, че седемте сменени началници на полицейски управления носят персонално вина.

"Ако някой от тях е създал необходимата организация и надолу се е пропукало по веригата? Проблемите в последните години се замитат, МВР няма пътна карта за излизане от ситуацията, която е много тежка в тази политическа турбулентност. В МВР се намеси много политика, политиката взе да кадрува", заяви Цветанов.

И уточни коя е отговорната фигура във вътрешното ведомство - генералният комисар.

"Генералният комисар ръководи, координира, контролира превантивната дейност, оперативно-издирвателната. Конкретен е периметърът на управленски правомощия на генералния комисар - ето защо законът за МВР беше променен и той вече има заместници. Виждаме, че никой не коментира професионалната дейност на генералния комисар", посочи бившият вътрешен министър.

Цветанов е убеден, че в МВР има много досъдебни производства с изтекъл двумесечен срок на разследване и вероятно много от тях са върнати от прокуратурата. Като голям проблем пред министерството посочи невъзможността да бъдат задържани кадърните кадри.

"Когато има толкова много случаи на употреба на наркотици сред служителите, трябва да се направи така, че да не се допуска назначаването на такива със зависимост. Стойностните служители ще могат да си намерят работа и в друга област, в системата ще останат посредствените и тези, които знаят, че там са отишли по други подбуди. Смениха се истинските професионалисти. Къде в момента са служителите, които бяха в основата на разработките на "Наглите" и "Килърите"? Една голяма част са напуснали, други или са в "Жандармерията", или се занимават с административна дейност. Така се губи опитът, натрупан при разследването на тежки престъпления", каза Цветанов.

Toй коментира още, че служителите в системата работят предпазливо, когато има толкова често избори, защото не знаят какви промени ще направят следващите управляващи.

Председателят на "Републиканци за България" припомни идеята си за тестване на учениците за наркотици, което би помогнало в борбата със зависимостите още в зародиш.

По отношение на Бюджет 2023 Цветанов посочи, че е по-добре да има удължаване на този за 2022 г., вместо да бъде гласуван нов, с който да работят други политици след задаващи се нови предсрочни избори.