"За разлика от тези политици или държавници, както искате ги наречете, които нехаят или не знаят как се отглеждат деца с увреждания, аз знам! Защото живея с тяхната мъка всеки ден! Виждам я не само в очите на децата, които са изоставени и живеят в социалните институции. Виждам я в очите на родителите, на техните близки, за това, че са поставени в безнадеждност от това, че държавата нехае!“.

Така отговори Цветан Предов от ИТН на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Вашата партия, вашият екип, вашият лидер са хора на изкуството, те с това успяха, преди да влязат в политиката като политическа партия, и Вие в това число! Как ще ми отговорите Вие, като човек от социалната сфера, на този въпрос, който задаваме, че един генетичен тест, който трябва да бъде направен, казвам като майка на много деца, струва 5 000 лева, прави се извън България? И този, който не може да си го позволи, не го прави. И после държавата не знае, нехае как ще бъдат отгледани тези деца! Защо и докога ние няма да мислим за младите, за превенцията и за тяхното бъдеще?“.

"Но какво ще направи ИТН по този въпрос, държавата да поеме превенцията?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че едно от основните задължения на държавата е точно превантивното задължение. В програмата на ИТН е заложен точно този въпрос за генетичните тестове. "Ние сме го заложили, защото много добре знаем, това един родител да изпадне в състояние да роди дете с увреждане, никой не е застрахован от това, независимо дали е богат или беден. Но знаете ли какво показва моята практика, когато децата не са с най-тежка степен на увреждане, когато децата не са лежащи, със сондово хранене, с тежки заболявания като церебрална парализа – едно дете с увреждания става прекрасно, когато е отглеждано с любов!“, каза Предов.

Цветан Предов заяви, че страната ни трябва да има редовно правителство след изборите и ИТН ще направи всичко възможно това да се случи. Той коментира и изявленията от последните дни на служебния финансов министър за тежкото финансово състояние на държавата, като заяви: ""Това един човек да бъде политически или социално отговорен означава той да знае какво означават думите му към обществото! И когато ти не си наясно с риска, който можеш да предадеш с думите си – всяваш страх, всяваш смут! Това ли е целта? Това ли е целта, да направим така, че хората да се притесняват и да се страхуват - един ден е така, друг ден не е така!?“.

По отношение на подписката на ИТН за референдум за президентска република, Предов заяви, че референдумът е една изключително демократична и отговорна възможност хората да кажат сами за себе си какво желаят! И е крайно време, ако сме демократична държава да започнем да прилагаме този тип на отношение към хората чрез референдум!“. ""Агенти“ ли сте на Радев, или се борите за нашите права, правата на гражданите да бъдат питани?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Хората, които познават Слави и неговия екип, с всичко това, което е правил като социални каузи

през годините, трябва сами да си отговорят на това нещо! Да, хората трябва сами да казват как искат да живеят и кое смятат за отговорно към тях самите!“.

В края на разговора Предов се обърна към избирателите: "Изключително важно е хората да гласуват, защото това е свободата на избор! Изключително важно е да кажем какво желаем, защото, ако няма мнозинство, това е наша лична отговорност, че сме го пропуснали! На всеки един човек, който има възможност да гласува!“.