В инициативата "Три морета“ вече участва и изпълнителната власт в лицето на министърът на иновациите. Това каза Цветан Цветанов, председателят на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност, който бе и домакин на конференцията под надслов "Иновации и енергийна сигурност". В предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ бившия вицепремиер обясни, че сега по време на война повече от всякога разбираме необходимостта от свързаност, а триморието ще осигури независимост от Путин. Той посочи, че инициативата "Три морета“ дава възможност за дигитална, транспортна и газова свързаност на 12 държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море.

"И това, което днес имаме като промяна на геополитическата ситуация в Европа и света, виждаме, че агресията на Русия спрямо Украйна извежда на преден план необходимостта от по-бързото ревизиране на всички тези възможни проекти, които са за дигитална, транспортна и газова свързаност.“

Цветанов подчерта, че вече в инициативата участва активно и изпълнителната власт.

"Защото българското правителство само преди няколко дни определи националния координатор за инициативата "Три морета“, това е министърът на иновациите г-н Лорер. И тук трябва да кажем, че за първи път ще има и участие във форума, освен на хората от бизнеса, възможности за публично-частно партньорство, но забележете, вече се включва и парламентарно измерение, защото знаем, че в някои от ситуациите може би ще се налагат и законодателни промени на национално ниво, за да могат да се реализират тези инициативи и проекти“, обясни той.

По повод неуредиците в правителството от последните два дни Цветанов не може да си представи как ще изглежда страната ни след 10 дни, когато започва Латвийското председателство и дали ще имаме министър, който ще представлява изпълнителната власт, и дали ще имаме и парламентарно присъствие, за да може наистина да се чува силният глас на България.

Цоня Събчева