София. Радио "Фокус“.

"Има пълно неразбиране на тази Инициатива, в годините съм слушал най-различни коментари – че била инициатива на САЩ, че не се подкрепя от ЕС“, каза Цветанов и добави, че година след създаването си като регионален проект инициативата на 12-те държави от Триморието получи силен политически гръб от страна на САЩ, а от 2018 г. вече ключов партньор е и Европейската Комисия.

Около 1 млрд. евро вече са набрани в Инвестиционен фонд към Инициативата, каза Цветанов и допълни, че страни като Великобритания, САЩ, Франция, Германия подкрепят тези 12 държави, за да се даде сериозна добавена стойност и да се доближават стандартите им с тези в Централна Европа. "Важното е, че вече проявяват интерес и Канада, и Япония. Защото виждат, че това ще бъде нещо, което ще допринася за икономическия просперитет на този регион, но така също ще се гарантира, че тези държави няма да бъдат зависими от енергийните източници на Руската федерация и режима на Путин“.

Участието на страната ни в Инициативата, когато сме част от тази глобална свързаност, ще даде добавена стойност и към нашето развитие, изрази убеждението си Цветанов. "Изключително важно е да се знае, че създаденият фонд, се управлява по много прозрачен начин, без абсолютно никакви възможности за злоупотреби на национално ниво, защото всичко за дадените проекти и финансирането им се решава от обективна комисия“.

Цветанов допълни, че все повече финансовите донори и фондове, каквито има в развитите демократични държави, проявяват интерес към Инициативата. "ЕК, Европейската банка за развитие и други финансови институции имат сериозен интерес да инвестират в реализирането на "Три морета“.

"Европейската сигурност се крепи с тази свързаност, която трябва да бъде изградена – газова, дигитална и транспортна“, коментира още Цветан Цветанов.

Той припомни общото мнение с дългогодишния помощник-държавен секретар на САЩ посланик Даниел Фрийд, който се включи на провелата се преди ден в София конференция по темите на Триморието, че Украйна трябва да намери място сред страните членки. Това е единствената възможност за противодействие на руската заплаха, коментира Цветанов и акцентира колко важно е привличането и на Гърция, за да може през терминалите там да преминава газ към 12-те държави.

Ако страната ни е била активна още от създаването на Инициативата през 2016 г., може би на мястото на Турски поток щяхме да имаме реална диверсификация и възможност за допълнителни източници на газ от различни региони, с което да избегнем руската зависимост, е на мнение Цветанов. Политическите кризи у нас пък са попречили да се даде продължение на доброто домакинство на "Три морета“, което България осъществи миналата година.

Нуждите от инвестиции в инфраструктура в региона на страните от Триморието до 2030 година е оценена на около 530 милиарда евро, като по думите му възможностите по фондовете от ЕС са много по-малко и тези дефицити могат да бъдат запълнени чрез Инициативата. Той съобщи, че според прогнозите, до 2030 г. се очаква БВП на 12-те държави от Триморието да нарасне с около 6-7% .