Първи април е ден, в който много от нас дават воля на най-креативните си страни, всичко това в един забавен – понякога прекален – опит да измамят хората около нас. Всяка пролет всички слагаме шапките си за шеги, за да планираме най-подълите, но безопасни и закачливи шеги, за които можем да се сетим, правейки тези 24 часа вероятно най-забавните, вълнуващи и изпълнени с безпокойство.

Защо правим това и откъде започна? Е, изненадващо няма конкретно заключение от историците. Няма консенсус как е започнало всичко, но популярна теория е, че в днешно време започваме новата година на 1 януари, но това не е било така преди 1592 г. Използвал се е Юлианският календар – създаден от Юлий Цезар през 45 г. пр. н. е. – която видя всяка нова година да започва на 1 април. 

Папа Григорий 8-ми създава нов метод за следене на дните, което е началото на календара, който всички познаваме и обичаме – Григорианския календар. Когато премести датата на новогодишната нощ, очевидно е отнело известно време, докато всички се хванат. Тези, които били изостанали от времето, все пак празнували на 1 април и били смятани за глупаци за това. 

Каквато и история да се крие зад деня на шегата, той съществува от векове и ще продължи да предизвиква вълна от творчество и вълнение през първите няколко седмици на пролетта.