Ако “Демократична България" и “Продължаваме промяната" се явят като една коалиция на изборите, ще дадем увереност на избирателите, че най-накрая ще има един голям политически субект, който да удържи стабилността на управлението. Същевременно този субект ще е антикорупционен и ще удържи и геополитическата ориентация на страната. Това заяви в интервю за Bulgaria On Air членът на Изпълнителния съвет на “Да, България" и бивш министър на електронното управление от “Демократична България" Божидар Божанов, съобщиха от "Демократична България“ .

По думите му именно преодоляването на фрагментацията и бавното намиране на съгласие в политическото представителство на протестното пространство чрез създаването на една голяма формация, която да убеди много хора, че тази стабилност ще я има. “Краткият отговор е, че такова обединение ще бъде трудно", призна Божанов.

Той припомни някои основни резултати в неговата сфера за седемте месеца управление.

“Стартирахме много процеси, които не бяха започнати в последния мандат. Вече се работи по мобилно приложение, с което да могат да се използват електронни услуги. Това ще отключи цялото електронно управление, както се е случило в Естония през 2001 г. Това е кокошката и яйцето на електронното управление. От него тръгва и апетитът", каза бившият министър на електронното управление.

“Публикувахме всички плащания на държавата от 2006 г. Това е както електронно управление, така и прозрачност и отворени данни. Нещата са свързани и с антикорупцията. Електронното управление всъщност е силен антикорупционен елемент, винаги оставя следа, винаги може да се види кой за какво е харчил пари", заяви той.

Запитан за червените линии на ДБ към други формации, Божанов призова този въпрос да бъде оставен на заден план. Но смята, че е проблем цялото ръководство на ГЕРБ, а не само партийният лидер. “Борисов не е единственият в ГЕРБ, който просто ако мине на заден план в зайчарника, някак магически се случват промени. ГЕРБ пропусна това време да направи тези вътрешни процеси и не мисля, че за един месец ще успее", каза политикът.

А по отношение на БСП заяви, че тя никога не е бил желан коалиционен партньор. “С тях влязохме в една антикорупционна коалиция, с ясните разграничения между нас. Оттогава се случи войната в Украйна и това доведе до допълнителния търкания", каза Божанов.

Бившият министър на електронното управление изрази убеденост, че изборите с машини ще бъдат по-честни, защото редица проблеми на хартиеното гласуване ще бъдат елиминирани, като големия брой невалидни бюлетини и бъркотиите с преференциалния вот. И добави, че дори самият факт, че няма тъмна стаичка, допълнително гарантира честността.

Според Божанов от гледна точка на сигурността може би е по-добре, когато не изпълнителната власт съхранява машините за вота, а ЦИК, защото е независим орган. Комисията ще реши в какъв склад да се съхраняват те, но на него не му е известно държавата да има достатъчно добре оборудван склад, който да покрива изискванията, а за да го оборудват, отново ще се наложи да се инвестират средства. Другата опция е да се пазят в частен склад.

ИТ експертът категорично отхвърли възможността за манипулиране на машините. “Ако някой иска да го направи, трябва да разполага с частни ключове, които се намират в ЦИК в сейфове, отделно, че самият достъпът до една машина не ни дава възможност да я манипулираме", подчерта Божанов.

Той призова служебното правителство да предостави на партиите и коалициите изходния код на софтуера на машините. “Така всички ще видим каква е логиката на записване и смятане на гласовете и има ли някакви манипулации, или както е според мен - няма. Но е важно да се убедим, че няма, за да няма спекулации и пресконференции в дните преди изборите, че някой пипа машините", каза Божидар Божанов.