Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе редица срещи на 26 май, първата от които с американски конгресмени, които взеха участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

“Запознах колегите с всички решения на българския парламент в сферата на отбраната и енергетиката, които бяха приети през последните 9 месеца. Без волята и подкрепата на ГЕРБ нямаше да бъде възможно приемането на решения за предоставяне на военна помощ за Украйна, сключването и ратифицирането на договор със САЩ за придобиване на нова основна бойна машина за пехотата “Страйкър", приемането на законопроекти, свързани с придобиването на бойните самолети Ф-16 блок 70, приемането на актуални мобилизационни планове, съобразени с новите планове за отбрана на НАТО, приемането на програма за инвестиции в отбрана до 2032 г., която предвижда над 9 млрд. лева инвестиции в ново въоръжение и техника, лицензиране и доставка на неруско ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй", стартиране на преговори с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ “Белене", стартиране на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй" с технология AP1000, приемане на решение във връзка с инициативата за вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници", отчете Борисов.

Колкото по-силен е ГЕРБ, толкова по-категорични ще са гаранциите за евроатлантическата ориентация в отбрана, енергетиката и външната политика на България, уверил е още американците партийният лидер.

След това Борисов е провел разговор със заместник-председателя на германският Бундестаг Йохан Вадепул.

Групите на ГЕРБ и ХДС/ХСС в българското Народно събрание и германския Бундестаг ще продължат да работят задълбочено за отличните отношения между нашите страни, уточни Борисов.

В рамките на въпросната среща Борисов е запознал немския представител с работата, която партията му е свършила в рамките на предходния парламент.

“Информирах го и за хода на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори у нас. Освен това обсъдихме и предстоящите избори за Европейски парламент и направихме преглед на двустранните отношения между България и Германия", отчете още той.

След поредицата от срещи председателят на първата партия в парламента отиде на визита до Пещерския манастир край Земен.

Игуменът на Гложенския манастир Никанор посочи - има нужда от 800 хил. лева, за да се възстанови главната сграда в светата обител, което Борисов посрещна с готовност.

И припомни: “Горд съм колко манастири възстановихме. Най се гордея с манастира “Свети Йоан Предтеча" в Кърджали. Три пъти са го рушили. Там построихме чисто нов манастир. Красота! Горд съм с Разград, “Св. Борис Покръстител", с храма в Тервел. Уникални неща!"