2 588 лв. е чистата сума, с която трябва да разполага на месец семейство с едно дете до 14-годишна възраст, за да посреща нуждите си, изчислиха от КНСБ.

1 438 лв. трябва да е заплатата на човек, който живее сам.

От синдиката казват още, че доходът необходим за издръжка нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6.4% на годишна база.

Синдикатът обръща внимание и на факторите, които опрделят размера на издръжката на живот.

През 2023 г. се наблюдава затихване на инфлационните темпове, следствие от стабилизирането на енергийните носители.

ПРИРОДЕН ГАЗ

На тримесечна база цените бележат ръст с 34,6% (декември 2023- септември 2023 г.). , но на годишна база има съществен спад от 36,2%. От началото на 2023 г. като цяло се наблюдава низходяща динамика на цените на суровината, която се обръща през ноември 2023 г. Очакванията са за стабилизиране на цената на суровината, поради високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и алтернативните маршрути на редица страни за снабдяване с природен газ;

ТОК ЗА БИЗНЕСА

Среднените цени отчитат спад с 67% на годишна база и достигат до 160 лв. за мегаватчас, при 483 лв. за същия период на 2022 г. Спад с около 20% на средната цена спрямо трето тримесечие (когато последната бе около 200 лв. за мегаватчас) и запазване на нивата от средата на годината (през юни 2023 г. средната цена е 166 лв.). Позитивните тенденции през последното тримесечие водят до общо успокоение на пазара на електроенергия и дават основание да се очаква постепенно излизане от инфлационния енергиен натиск от последните две години.

ПЕТРОЛ

Намаление с 4% на годишна база. Средната цена 77,63 долара, при 80,92 долара през дек.2022. Борсовата цена се стабилизира на нива близки до миналогодишните. Тенденцията на относително успокоение на ценовите равнища през цялата 2023-та година. Понастоящем, притесненията които се породиха през есента за съществен ръст на цената на петрола (вследствие на започналия конфликт в Близкия Изток) не се потвърдиха.

На тримесечна база групата на хранителните стоки отчита задържане на цените, като при някои групи се наблюдава пренебрежителен спад, като мляко и млечни продукти, риба и рибни продукти, захар, олио. Слаб ръст се наблюдава с 0,5% за хляб и хлебни изделия, за месо и месни изделия с 0,6%. По забележимо е нарастването о при групата на Яйца с 5.5%, Зеленчуците - ръстът е от 4.8%, кафе и какао с 2.8%, минерални и газирани напити с 1.5%.

На годишна база ситуацията е по-различна. Значително нарастване се наблюдава, при това достигнати вече високи нива от предх. г. при:

"Месо и месни продукти“ - с 10.1% на годишна база. При месата – ръст от 6%. На тримесечна база продължава нарастване на малотрайни салами с 4.8% и сухи салами с 8,4%, и достигат годишни измерения съответно от 29.4% и 18.1%.

При "Хляб и зърнени храни“ на годишна база 6.1%. В групата по отчетливо е нарастването при ориз с 11.8%. При хляба и хлебните изделия нарастването се задържа до 1% на тримесечна база, но на годишна достига 3.3%. При производните на хлебни изделия нарастването е значително. Така напр., закуските поскъпват на годишна база в диапазон 10.1%.

Захар и захарни изделия - на годишна с 8.3%. На тримесечна база захарта отчита намаление с -0.2%, но захарните и шоколадови изделия нарастват с 0.4% . На годишна база нарастването с 8.7%;

Зеленчуци – годишен ръст от 12.2%, като над 20% е ръста при спанак, пресни гъби, тиквички.

Цените на услугите в заведения за обществено хранене. На годишна база темпът на нарастване общо за групата е с 10%