Министерството на енергетиката получи близо 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ и "Булгаргаз".

"Изкупуването на дълговете на "Топлофикация“ може да означава много неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по възможно най-грозния начин – няма аргументация за тези 1,6 млрд. лв.“, коментира пред bTV бившият енергиен министър Александър Николов.

"Не чух къде са отишли тези пари да се натрупат като дълг, при положение че казусът се разисква от десетки години. Първото съгласие за трансформация на дружеството и по-ефективна работа се случи 2021 г.“, допълни Николов.

По думите му тези пари са функция от "брутално неефективното управление на двете дружества“.

"Основният разход в "Топлофикация София“ е природен газ. Този разход се фактурира, но никога не се плаща. Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо – беше над 96%. Софиянци си плащат, "Топлофикация“ не плаща на "Булгаргаз“. "Булгаргаз“ задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ“, обясни Николов.

По думите му големият въпрос е къде са парите, които българските граждани плащат, и какво прави КЕВР през цялото това време.

"Изначално големият проблем през последните две години е "Булгаргаз“, който остана в един приятно мълчалив фалит. Това е така, защото предстоят избори и има едно съглашателство да не се изкарват проблемите назад във времето. В зависимост от това какъв период се гледа назад, има различна политическа сила, която е носила отговорност за натрупаните проблеми“, заяви Николов.

"Мисля си, че се подготвя една приятна сделка на ниво Столична община или на ниво следващ Министерски съвет, в която контролът на "Топлофикация София“ ще бъде прехвърлен без задълженията и без да има ясен план как те ще се обслужват напред във времето“, на мнение е бившият енергиен министър.