Чрез платформата Work Talent искаме да дадем равен шанс на всеки, който кандидатства за работа. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ съоснователят и идеен архитект на Work Talent Бисер Кунчев. "Превърнахме 3-годишната платформа за студентски стажове на портала dir.bg  в нова интерактивна платформа на пазара на труда, включваща в себе си и обяви за работа с няколко нови функционалности.“  

Бисер Кунчев обясни, че новото в платформата е разработването на две модерни технологични решения, едното от които е в посока предварително интервю, а другото е т.нар. "видео визитка“. Тези инструменти дават възможност на кандидатите да представят себе си по-добре и да привлекат вниманието на компанията. Според него платформавта Work Talent дава решение на въпроса как хората да си намират по-бързо и лесно работа и как да се представят по-добре.

"Предварителното интервю се състои от 16 въпроса за хора, които кандидатстват за работа, и 16 въпроса за хора, които кандидатстват за стаж. Целта на това първо предварително интервю е да реши проблем, който много хора са оплакват, именно че СВ-то вече не е достатъчно условие аз да бъдат  поканени на интервю от голяма част от компаниите, в които подават документите си. Чрез отговорите в това предварително интервю се опитваме да дадем шанс на кандидатите да спечели конкурентно предимство и да се представят по-добре пред компанията. Вторият технологичен инструмент, който разработихме, се нарича "Видео визитка“, което дава възможност на кандидата да подобри представянето си и да спечели конкурентно предимство. Така компаниите придобиват една по-сериозна представа за кандидата преди да го покани вече на второто интервю в офиса на компанията,“ обясни той.

Бисер Кунчев смята, че с развитие на технологиите и появата на  ChatGPT се стига до някакви крайности и истерии. "Изкуственият интелект помага много за развитието на всеки един бизнес и индустрия, но трябва да се приема умерено. В Work Talent имаме няколко опорни точки за работа с участието на изкуствения интелект, които искаме да развием напред във времето, които да са в помощ и на кандидати, и на компаниите, които да подобрят синергията и възможността бързо и лесно един кандидат да си намери работа, и в същото време да му даде възможност да види в кои други сфери би могъл да намери приложение, ако малко надгради и се преквалифицира. Защото изкуственият интелект може да му даде обратна връзка и за много други професии на базата на това, което той носи, има като интелект и знание,“ обясни той.

Бисер Кунчев обясни още, че хората трябва да излязат от зоната си на комфорт и да кандидатстват на повече обяви за работа, ако искат да намерят своето място на пазара на труда. "Ако искат хората да имат един по-добър, по-смислен и по-интересен живот, те трябва постоянно с единия крак да са на пазара и да гледат обявите на пазара на труда, и да се опитва те да променят статуквото. Защото те ако не го променят за себе си и за да вървят напред и да получават повече пари на по-добра работа, те винаги ще си стоят в това русо и животът ей така ще си мине. А всеки иска да види повече да му се случат по-хубави неща,“ заключи той.