Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 11-и август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz.



Илиана Беновска: Г-н Пеканов, Беновска, здравейте! Слушам, че докладвате 22-та приоритета от правителството на Кирил Петков като предстоящи за изпълнение. По ПВУ имаше доста възражения от страна на енергетици, че средствата са предвидени за фотоволтаици, за други неща, но не конкретно за работещите по начина, по който работят в момента електроцентрали. Това е първа констатация и оттук въпрос! Виждате, че въглищните централи ги връщат в цял свят. Дори в момента наши търговци продават въглища за Сърбия и за Украйна, не знам дали знаете второто! Ние, нали не сме по-глупави от европейците, "зелената сделка“ се отлага. Газификацията на ТЕЦ-овете също се отлага. Как ще подпомогнете въглищните централи, които обаче Вашият колега Борислав Сандов позатвори, къде успешно, къде не, за да може да имаме зимата ток?

И вторият ми въпрос се отнася за нещо простичко – животновъдите! Фермерите сигнализират, че фалират и няма да имаме какво да ядем след няколко месеца! Животновъдството не се подпомага. Не са опростени кредитите на животновъдите, които трябваше да бъдат опростени. Става дума големите. Опрощават се на малките, а големите, които имат повече глави, остават без финансиране. Фактически или трябва да ги убият, или не знам! Не желая повече такива глаголи да употребявам! Кажете какво ще направите в тези две области, при положение, че ПВУ е пратен във вида, в който Вие го докладвате? И какви са възможностите за корекции?

Атанас Пеканов: Да, благодаря Ви за въпроса!

Илиана Беновска: Благодаря и аз!

Атанас Пеканов: По отношение на първия въпрос, инвестиционните проекти ще бъдат такива, каквито са! Те са изпратени от редовен кабинет. Ние, като служебен кабинет с относително кратък период на действие от няколко седмици, нямаме начин по който дори да изискаме промяна. Тоест проектите трябва да се реализират по начина, по който са подадени!

Вашият въпрос е много на място, но там средствата за работещите трябва да дойдат от фонда за справедлив преход. Именно тези около 2 милиарда лева, които в момента са за обществено обсъждане и ние чакаме мнението на хората от регионите. Ще има най-вероятно посещение, от Министерството на енергетиката са изготвили тези планове как да се използват средствата най-вече за хората от въглищните региони, които по някакъв начин могат да бъдат под риск от "зеления преход“! В момента плановете са за обществено обсъждане. В същото време чакаме и мнението на ЕК. И ако там има някакви несъгласия, ние ще говорим със социалните партньори!

Илиана Беновска: Много се извинявам, но в какъв срок ще бъде заявлението на ЕК? Защото сега, както сме август, ей сега ще дойде октомври!

Атанас Пеканов: Не мога да отговоря те кога ще ни отговорят, но плановете трябва да са приети до края на годината!

По отношение на "зелената сделка“ – аз разбирам, че темата в момента наистина е доста трудна. Геополитическата ситуация и енергийната криза променя малко фокуса и аз го разбирам. Ако ме питате дали краткосрочно трябва да се намали амбицията – може би да! В момента е трудно да се изпълнява "зеления преход“, когато има толкова други кризи. Виждате, във всяка една европейска страна е трудно. Дългосрочно обаче аз не мисля, че трябва да се отстъпва от "зелената сделка“, защото "зелената сделка“ ще ни направи по-силни, ще направи Европа по-суверенна. Възобновяемите енергийни източници са си наши. И когато имаме достатъчно, тогава ще бъдем по-малко зависими от всички геополитически турбуленции, конфликти и други!

Така че по отношение на "зелената сделка“ аз не мисля, че тя се отменя! Да, със сигурност в тази тежка среда, не само тук, мога да разбера защо амбициите могат да бъдат относително отложени напред във времето.

По отношение на земеделския сектор, в момента се готви реално европейската програма за земеделие. Тя не е предадена, мисля, че ще бъде предадена другата година. И там Министерството на земеделието смятам, че активно е в диалог със сектора. Те могат да Ви отговорят как по най-добрия начин тези средства да се използват. Тя е отделна, тя не върви както оперативните програми заедно всички. Така че по нея има време да се реши как най-добре да се използват средствата. Всичко друго, което би могло да бъде от полза за този сектор, минава през националния бюджет, тъй като както казах, по ПВУ в момента не можем да тръгнем към някакви промени!