Беновска: Янев, Доган, Борисов, Радев, Кирил и Асен: Кой Може да управлява България? Политиката, глупако!

https://youtu.be/1abc7c1GWME

"Икономиката, глупако?“ С тази фраза Бил Клинтън печели президентските избори през 1992-ра срещу Джордж Буш-старши. Преди 12 години "побългарих“ фразата на Клинтън. Защото в България не можем да стигнем до икономиката като в САЩ. Защото много самозванци избираме в политиката… И все се лъжем кой Може да управлява България.

А докато българските политици се блъскат за  "Политиката, глупако!“, "Икономиката, глупако!“ ражда богаташи!

Ето кои са най-богатите хора на света

Тяхното общо богатство е по-голямо от брутния вътрешен продукт на Нидерландия

Загубите, които девет от десетимата най-богати хора в света са претърпели през миналата година, изглеждат невъобразими. Тук минус 133 милиарда долара, там минус 85 милиарда долара или пък минус 44 милиарда - списъкът може да продължава. Но, въпреки всичко, общото им богатство възлиза на над един трилион долара, което е повече от брутния вътрешен продукт на Нидерландия за 2021-а година. Кои са най-богатите хора в началото на 2023-а и как са направили своето състояние?

Бернар Арно: 162 милиарда долара

В края на 2021-а година шефът на "Тесла" Илон Мъск все още оглавяваше класацията на най-богатите хора в света със състояние от 277 милиарда долара. В края на 2022-а, обаче, противоречивият предприемач бе изместен от французина Бернар Арно. Въпреки загубата от около 16 милиарда долара през миналата година, 73-годишният шеф на френската група за луксозни стоки LVMH се изкачи на върха на класацията на най-богатите, сочи индексът на милиардерите на "Блумбърг". Според списъка на милиардерите на "Форбс" общото богатство на Арно и семейството му възлиза на 182 милиарда долара.

Конгломератът LVMH притежава 75 луксозни марки. Сред тях са Louis Vuitton, Fendi и Marc Jacobs, Moët & Chandon, Hennessy и Dom Pérignon. Около 175 000 служители работят в групата, чийто общ оборот през 2021-а година е 64,2 милиарда евро.

Илон Мъск: 137 милиарда долара

Бурна година измина за акционерите на "Тесла" чийто шеф, напоследък, привлече вниманието, основно, с участието си в Twitter. Според "Блумбърг" състоянието на Мъск се е стопило до около 137 милиарда долара през 2022-а, което означава загуба от над 130 милиарда долара. "Форбс" оценява активите му на 146,5 милиарда долара. Състоянието му, до голяма, степен зависи от стойността на акциите на "Тесла", които се сринаха с над 65 на сто през 2022-ра година. Смята се, че делът на милиардера е малко под 13 процента след продажбата част от неговите дялове, наложила се заради поглъщането на Twitter. Мъск, обаче, притежава още около 279 милиона опции за акции. Смята се, че Мъск притежава и около 42 процента от SpaceX, която не е представена на борсата.

Гаутам Адани: 121 милиарда долара

Индийският предприемач Гаутам Адани, шеф на "Адани груп", е единственият сред десетимата най-богати, който е увеличил състоянието си през 2022-а година. То е нараснало с 44 милиарда долара и вече е 121 милиарда. "Форбс" обаче изчислява, че е забогатял "само" с около пет милиарда долара.

Бил Гейтс: 109 милиарда долара

В продължение на дълги години, основателят и дългогодишен ръководител на "Майкрософт", Бил Гейтс бе в челото на списъка на най-богатите. Той го оглавяваше в периода между 1995-а и 2010-а година и след това между 2013-а и 2017-а, когато бе изместен от основателя на "Амазон" Джеф Безос. В началото на новата година Гейтс е четвърти в индекса на милиардерите на "Блумбърг". През 2022-а богатството му е намаляло с 28,9 млрд. долара до 109 милиарда. Според "Форбс" обаче Гейтс е "едва" шестият най-заможен в света с приблизително 103 милиарда долара.

През юли Гейтс обяви в Twitter, че в бъдеще ще предостави почти цялото си състояние на фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Уорън Бъфет: 107 милиарда долара

Уорън Бъфет, познат и като "оракула от Омаха", заради изключителните си инвестиционни умения, е петият по богатство в света с приблизително състояние от 107милиарда долара в класацията на "Блумбърг". Той издирва подценени акции и се надява на дългосрочното им положително развитие. Чрез инвестиционната компания "Berkshire Hathaway" 92-годишният магнат притежава сериозни дялове в Apple, Coca Cola, General Motors и Visa.

Бъфет е обещал да дари 99 процента от богатството си. Той вече се е разделил с 49 милиарда долара от състоянието си, но пък то е нараснало с 37,5 милиарда долара през последните две години.

Джеф Безос: 107 милиарда долара

Въпреки загубите на стойност около 85 милиарда долара за по-малко от година, основателят на "Амазон" Джеф Безос все още е шестият най-богат човек в света според индекса на милиардерите на "Блумбърг". Според "Форбс" той е на пето място. В края на 2021-а Безос все още бе вторият най-заможен човек след Мъск. Той притежава малко под 10 процента от "Амазон". Дяловете на компанията загубиха над 45 на сто от стойността си от началото на миналата година. И Безос заявява, че планира да раздаде по-голямата част от състоянието си.

Лари Елисън: 91,8 милиарда долара

Съоснователят на "Оракъл" Лари Елисън се е изкачил с две места в индекса на милиардерите на "Блумбърг". Състоянието му, оценявано на 92 милиарда долара, го прави седмият най-богат човек в света. От началото на 2022-а богатството му е намаляло с 15 милиарда долара и сега, според "Форбс", възлиза на 102,4 милиарда долара.

Мукеш Амбани: 87,1 милиарда долара

Вторият индиец в списъка на десетимата най-богати хора в света е Мукеш Амбани, чието състояние се оценява на 87,1 милиарда долара. 65-годишният Амбани оглавява конгломерата "Рилайънс индъстрис", създаден от баща му Дхирубхай Амбани през 60-те години на миналия век.

Днес компанията се занимава с производство на петролни продукти, търсене на нефт, търговия на дребно и телекомуникационни услуги.

Стив Балмър: 85,8 милиарда долара

Със състояние от 85,8 милиарда долара, бившият дългогодишен шеф на "Майкрософт" Стив Балмър, е деветият най-богат човек в света според индекса на "Блумбърг". От началото на 2022-а богатството му е намаляло с 19,8 милиарда долара. "Форбс" оценява състоянието му на 78,5 милиарда долара. Смята се, че той притежава към четири процента от акциите на "Майкрософт".

Лари Пейдж: 82,9 милиарда долара

Лари Пейдж основава заедно със Сергей Брин технологичната компания "Гугъл" в Калифорния през 1998-а година. Според "Блумбърг" състоянието му възлиза на около 82,9 милиарда долара, докато "Форбс" го оценява на 77,3 милиарда. Пейдж притежава шест процента от "Алфабет" - компанията майка на "Гугъл". С пазарна капитализация от над един трилион долара тя е четвъртата най-голяма в света след "Епъл", "Сауди Арамко" и "Майкрософт".

Как започна 2023-та в България?

31 декември 22-ра

Президентът Румен Радев ни съобщи:

Румен Радев: Скъпи сънародници, минути ни делят от края на година, наситена с кризи и предизвикателства. Година, която постави на изпитание не само икономическата и социална стабилност, но и способността на политиците ни да постигат съгласие и да бъдат редом с гражданите в общия ни път напред.

И "мъдро“ ни поучи…

Румен Радев: Затова в днешната тържествена нощ нека не забравяме, че спасението не е на дъното на чашите. Успехът не е късмет в баницата.

3 януари 22-ра

Радев връчи проектовластта на ПП, но ПП май няма да управляват... ГЕРБ, ДПС и Възраждане си останаха в къщи.

Румен Радев:  Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица, за да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на МС!

Николай Денков ПП: Използвахме празничните дни, за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които, ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели.

Кристиан Вигенин, БСП:  БСП няма да подкрепи предложения проект за решение.

Христо Иванов, ДБ: Това, което мога да кажа от името на ДБ, ние окончателния документ днес го виждаме. Ние сме стартирали процес на обсъждане на документа, за да получим формално одобрение, за да можем да го подкрепим, но нашата нагласа е, разбира се, да подкрепим вашите усилия в цялост и този документ - като конкретика, за което ви благодаря!

Александър Николов, БВ: Ние, в хода на обсъжданията, които ще продължим в следващите дни в рамките на ПГ и на структурите на коалиция БВ считаме, че тази декларация дава основа за начало на разговор, който би бил ползотворен.

4 януари 23-та

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова: Време е за отговорност

Мустафа Карадайъ: Днес ние отбелязваме 33 години от създаването на нашата партия – ДПС от д-р Ахмед Доган. Със създаването на партията д-р Ахмед Доган превърна в наша основна философия заедността. Поздравявам всички членове и симпатизанти на ДПС с празника и пожелавам на всички ни успех.

През последните години изборите се печелят от Месии и Герои-Спасители, които убеждават как ще махнат "лошите“ и с това ще се решат проблемите на хората, като преди това са създали образа на лошия в лицето на политическия си опонент.

Решението е просто – трябва да сме откровени с хората и да спрем с лъжите.

И цитира Ахмед Доган от 2010-та:

"В актуалното ни Политическо битие основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия за изход от кризата, а не разделянето на обществото на добри и лоши, на справедливи и виновни.“

Време е за отговорност!

4 януари 23-та

В това време президентът Ердоган и Турция се оттеглиха от Истанбулската конвенция, която първи подкрепиха на 14 март 2012-та.

През март 2021-ва, обаче, президентът Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Анкара от конвенцията, заявявайки, че целта ѝ е променена и отсега нататък документът е "несъвместим със социалните и семейните ценности на Турция“.

4 януари 23-та

Същият ден в 48 НС и други политици заявиха:

Тома Биков ГЕРБ: Ако ние си мислим, че всяко наше действие или определени наши действия могат да минат, просто, ей така – значи изобщо не разбираме за  какво става въпрос! Затова моят призив е и нашият призив на ПГ на ГЕРБ-СДС е да бъдем изключително внимателни в отношенията помежду си! Когато искаме подкрепа, да искаме подкрепа, а не да поставяме ултиматуми!

Корнелия Нинова, БСП: Очевидно вече всички гледаме към третия мандат и там е последния шанс за това. Ние бихме го нарекли мандат на разума. Стига емоции! Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност!

Костадин Костадинов, "Възраждане“: Следващата седмица започваме един общонароден референдум! На 11-и януари започваме подготовката и събирането на подписи за запазването на българския лев. В следващите 3 месеца ние ще съберем повече от половин милион подписа. Ще обиколим улиците, селата, градовете на България, ще разговаряме с нашите сънародници и ще искаме от тях едно единствено нещо – да ни подкрепят в битката на "Възраждане“ за свобода, за правото ни на избор, за правото ни на демокрация!

Стефан Янев, БВ: Едно от основните решения, които предстои 48 НС в тази сесия да намери или да не намери, е решението за съставяне на правителство! Това мисля, че е основната ни задача. Алтернативата всички я знаем – предсрочни парламентарни избори. И не е моментът тук отсега да търсим оправдание как не сме успели да се справим с тази задача, а да търсим начин да я изпълним, да се справим с нея! Защото това е основното, това е в основата на надеждата, която сме в състояние да дадем на българските граждани, че техните проблеми и предизвикателствата, които стоят пред тях, ще бъдат търсени и намерени решения за решаването им!

Гълъб Донев, служебен премиер:  Както знаем, откритост и отчетност са критерии за добро и ефективно управление. Затова призовавам да подготвим, всеки в своята сфера на компетентност и отговорност, кратък и ясен отчет за свършеното от месец август досега, с акцент върху решенията, които са се отразили положително върху живота на хората в България! Докато подготвяте отчета си представяйте, че трябва и 6 годишно дете да ви разбере!

Иначе, "Икономиката, глупако!“ се претопява в "Политиката, глупако!“ по света си отварят въглищните централи – в България ги затваряме.

Асен Василев е водил преговорите за затваряне на въглищните централи.

Депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова, с отговор от служебния енергиен министър Росен Христов, на нейно запитване: Кой е поел ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост, касаещ ПВУ на РБ - Реформа 10 "Декарбонизация на енергийния сектор“, за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до края на 2025г., при базова година 2019г. България да затваря  въглищните централи?

До края на 2025 г. България трябва да затвори близо 50% от своите въглищни централи и да изложи на риск енергийната сигурност на страната, а хиляди хора да останат без работа.

Ето накратко отговора на Христов:

1. Преговорите са водени от Асен Василев от  правителството на "промяната“ в лицето на бившия заместник министър-председател и министър на финансите;

2. В Министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат;

3. Лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване;

4. Няма и анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента.

Кирил Петков и Асен Василев - единият е договорил - подписал. Ще ни струва:

1. Преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата.

2. Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди. Невъзможност да се пипа бизнеса при високи цени на енергията.

3. Загуба на над 20 000 работни места и социално-икономически катаклизъм за четири район.

4. 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им.

5. Загуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите.

Беновска: Янев, Доган, Борисов, Радев, Кирил и Асен: Кой Може да управлява България? Политиката, глупако!