“Когато сте сами, а не в коалиция - къде е силата на “Български възход" и къде е лично вашата сила в изборите?" започна разговора Беновска. Янев отговори, че силата им е, че са нова партия, партия на хората, чиито послания и идеи ще бъдат чути и ще им бъде отговорено по правилен начин, за да се върви напред - да се върне доверието на хората. “Ще дадем доверие и надежда на хората и затова и нашият слоган е - С разум за България - защото разумът е този, който липсва и тази липса е в основната на политическата криза. Разумът в това, което правим, в необходимостта да намерим съгласие по приоритетите на държавата така, че проблемите на хората да бъдат решавани, а не да се създават нови" заяви ген. Янев.

Беновска сподели, че вчера е гледала едно предаване, в което водещият се е опитал да “нахвърли" вина на Стефан Янев за поведението на сегашното служебно правителство, защото той някога е бил служебен министър-председател. “Каква е положителната страна на вашия опит като служебен министър-председател, която може да приложите в 49 НС и ако влезете в изпълнителната власт?" попита Беновска. Янев бе категоричен, че ще влязат, защото го усеща при срещите с хората, а и кампанията им не е посветена на медиите, а на реални срещи с хората. “Не мога да поемам чужда вина, защото в съзнателния си живот съм работил за държавата в една или друга роля, в една или друга функция и винаги съм се стремял и смятам, че съм постъпвал правилно" каза Янев, а Беновска веднага попита какво означава “правилно". Лидерът на “Български възход" отговори, че правилно означава в интерес на хората и държавата, да бъдат защитени националните интереси и реализирани. “Служебното правителство, според Конституцията, работи с всички правомощия като изключим наличието или не на работещ парламент. Динамиките на процесите е различна и е трудно да се прави паралел, но това, което доказахме и можем да направим отново, е че чрез диалог с бизнеса, с браншовите организации, с работодателите, с гражданските организации може да се намират правилните решения. Смятам, че този начин на поведение, е начинът, по който може да се търсят решения във всяка една ситуация" подчерта Янев. Беновска обърка ген. Янев с ген. Радев и шеговито попита дали не го провижда като бъдещ президент, а Янев отговори, че е рано за това поприще.

“Трябва ли да убиваме руснаци с наше оръжие?" попита Беновска. Янев отговори, че България не участва пряко във войната и не е в основата на стартирането. Той подчерта, че български войници не убиват чужди войници, а и българското оръжие като производство на Военно-промишления комплекс е бизнес и износ. “Трябва да мислим за хилядите работещи и техните семейства в тази индустрия и как да защитим техния интерес, отколкото къде отива това оръжие и кого точно убива, защото в историята на човечеството винаги има смърт и разрушение, когато се стигне до война. “Български

възход" е партия на мира, която призовава да се търси дипломатическо решение и в крайна сметка историята на човечеството показва, че всяка една война завършва на масата на преговорите. Стремим се към това. България като член на НАТО и ЕС може да бъде глас на мира и да подпомогне този процес с декларации на този етап, а и на масата на преговорите, ако бъдем поканени и в последствие да участва във възстановяването на Украйна" каза Янев. Той подчерта, че малко сме закъснели с инициирането на такава среща, защото други са ни изпреварили. “Ние се опитваме да заместим нашата неспособност да оправим вътрешните си проблеми с геополитически теми, за които ни е по-лесно да говорим, защото е по-далеч от нас" смята ген. Янев.

Беновска попита Янев в триъгълника от Си Джинпин и Владимир Путин, докладът на държавния департамент на САЩ, придружен преди това от ордьовъра Магнитски - къде е България. Янев отговори, че България не е ясно позиционирана, защото този триъгълник може да прерасне в друга геометрична фигура и на практика войната може да определи основите на един нов свят, ново съотношение на силите, ново геополитическо разделение. “България е направила своя геополитически избор. Ние сме част от НАТО и ЕС, но новият много полярен свят ще иска нов тип взаимоотношения и взаимодействия между държавите както на дипломатическо, така и на икономическо равнище, защото един от дефектите на тази война е, че икономиката на Европа се пренастрои - енергийни доставки, санкциите, които Европа се опитваше да налага на Русия, но ефектът е, че икономиката на Европа е в лошо състояние, а не на Русия. Ще имаме послания и ефекти, които тепърва да оценяваме и да коригираме нашето поведение, защото винаги в основата на нашето поведение трябва да бъдат българските национални интереси" заяви Стефан Янев.

“Упрекват ви - скрито и явно - че все едно сте запретнал полите на “Български възход" със заявлението си, че сте готов да разговаряте с всички политически партии, да седнете на масата, да обсъждате политики, приоритети в интерес на обществото и България. Дигнал ли сте полите, заголил ли сте кълки?" попита Беновска. “Казал съм, че съм готов да разговарям с всеки, но не на всяка цена. Готов съм да разговаряме с всеки, ако този разговор води към защита и реализация на националните интереси. Не само сме готови да обсъдим приоритети, по които да търсим съгласие, но сме готови да предложим такива. Не само съм готов да обсъдим коалиционно споразумение, което може да предложи друга партия, но сме готови и да предложим такова. То ще бъде базисна основа за бъдещи разговори и възможности да се търсят именно онези баланси между интереси и нагласи на партията така, че най-после да бъдем в състояние да решим проблема на политическата криза" отговори Янев.

Беновска отправи молба към Янев в оставащите 5-6 дни навсякъде да повтаря - готови сме да разговаряме с всеки, но не на всяка цена, защото това е изключително важно, за да може

да се разбие мантрата около него, която се създава от тези, които искат да продължат да управляват и да се намъкнат в управлението с други причини и подбуди. Янев се съгласи и подчерта, че една от мантрите в 48 НС е, че “Български възход" е конформистка и безлична партия, защото от първия ден на 48 НС повтаряме едно и също - в полето на политическото говорене са необходими ключови думи, които отсъстват от речника на политиците - диалог, съгласие по приоритети за развитието на страната, решения в интерес на всички български граждани. Тогава ни обвиняваха, че сме безлични, а в тази кампания чувам, че мнозинството от партии използват тези думи по начина, по който ние сме ги използвали" подчерта Янев.

“Много пъти сте се клел - войник, офицер, съпруг, министър-председател, народен представител - днес 25-ти март 2023 година - как ще прозвучи вашата клетва? Защо трябва да изберем “Български възход" и генерал от резерва Стефан Янев?" попита за финал Беновска. “За “Български възход" с № 15 в интегралната бюлетина, за да върнем разума и диалога в нашите взаимоотношения, за да изправим страната по пътя на икономическото развитие, да дадем бъдеще на нашите деца, на нашите внуци, да направим живота по-добър така, че всички български граждани, независимо дали в България, или чужбина, да са горди, че се наричат българи" заяви Янев.