Новина! " Алексей е убит!“ А на 17 август щяхме да се виждаме… Да работим за образованието, за младите, за България…

"Как си отивате приятели?!“

Лети, Алексей! Кой и защо те уби?!

В твоя памет – ето един наш общ спомен. От 17 март 13-та…

Алексей Петров: Ще си остана Октопод и Трактор - харесва ми

Интервю на Илиана Беновска, "Радио К2“ с Алексей Петров, изпълнителен директор на ССИ, подсъдим по делото "Октопод“

"С какви политически идеи и  действия  политиците се обръщат към обществото   58 дни преди предсрочните парламентарни избори? Кой ще управлява България след 12 май 2013 година?  За кого и защо да гласуваме ние? Идва ли нов 10 ноември? И - кой носи "вятъра на промяната“?“

Илиана Беновска :  Господин Петров, ще ви помоля да коментирате тези два текста през призмата на вашата съдба?

Майкъл Корлеоне, Godfather - Кръстникът: "Цял живот се стремя , работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно. Но! Колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат“.

Ако Радиърд Киплинг

Ако владееш се, когато всички

треперят, а наричат теб страхлив;

Ако на своето сърце едничко

се довериш, но бъдеш предпазлив;

Ако изчакваш, без да се отчайваш;

наклеветен - не сееш клевети;

или намразен - злоба не спотайваш;

но... ни премъдър, ни пресвят си ти;

Ако мечтаеш, без да си мечтател;

ако си умен, без да си умник;

Ако посрещаш краха - зъл предател

еднакво със триумфа - стар циник;

Ако злодеи клетвата ти свята

превърнат в клопка - и го понесеш,

или пък видиш сринати нещата,

градени с кръв - и почнеш нов градеж;

Ако на куп пред себе си заложиш

спечеленото, смело хвърлиш зар,

изгубиш, и започнеш пак, и можеш

да премълчиш за неуспеха стар;

Ако заставиш мозък, нерви, длани

и изхабени - да ти служат пак,

и крачиш, само с Волята останал,

която им повтаря: "Влезте в крак!

Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,

в двореца - своя прост човешки смях;

Ако зачиташ всеки, но не лазиш;

ако от враг и свой не те е страх;

Ако запълниш хищната Минута

с шейсет секунди спринт, поне веднъж;

Светът е твой! Молбата ми е чута!

И главно, сине мой - ще бъдеш мъж!

В тези текстове съдържат ли се двата полюса, философията на вашата съдба? Какво научихте за себе си тези 3 години ,през които сте задържан, обвиняем, подсъдим?

Алексей Петров: Времето днес  , като че ли не позволява много говорене , а още по-малко - философстване. Ще кажа директно : Не само ,че защото не ми харесва да съм Дон Корлеоне / Кръстникът- б.р./, а и като че ли в тази роля се установи друг човек...

И.Б.: Кой?

А.П.: ...интелигентните сценаристи на едно известно и рейтингово шоу, отдавна, в тази роля поставиха Бойко Борисов. И на тази територия, за сега, не се позволява друго присъствие...

И.Б.: Стоп за малко! Казвате: "Установи се в България, като Дон Корлеоне, Бойко Борисов или го поставиха там. "Шоуто на Слави Трифонов“ - тях ли визирате ,че не се сещам?

А.П.:  За сега няма аргументи ,които да отричат това, а път тези интелигентни хора извадиха достатъчно в полза на това  Борисов  да е в главната ролята на Дон Корлеоне....Аз ще си остана Октопод, това ми харесва. Харесва ми и Трактор, разбира се и не бягам от това. Знам, че още от самото начало тази акция е кръстена по този начин и с действията, която бяха предприети в началото в  дома ми беше решено да бъде унизен.

И.Б.: Говорите за 10.02.2010г.

А.П.: Да! Беше решено да бъда унизен. Вие, си спомняте кадрите. 

Няма страшно в това, че Алексей Петров и Николай Цонев могат да бъдат проснати на земята. 

Проблемът е, че когато правиш това с бивши служители на специалните служби или на едно министерство, каквото е МО, ти унижаваш тези ведомства и нанасяш непоправими удари срещу репутацията на държавата. 

Но, нека да се върна на това, с което започнахте. 

Да, 10 ноември 1989г., спомняме си Орлов мост, спомняме си емоцията, спомняме си енергията и за 23 години тази емоция и енергия бяха откраднати. Хората казаха правилно в последните дни - истината беше открадната  от партиите. Аз се солидаризирам с това, защото е вярно. 

Преди президентската кампания 2011 г. аз от името на Съюза за стопанска инициатива обиколих страната, за да се запозная с проблемите на малкия и средния бизнес. По повод на тази обиколка, отново ССИ, написахме писмо до министър-председателя Борисов, чрез вицепремиера Дянков, каква е ситуацията, какво точно предлагаме. 

Проблемът беше изведен от нас, но предложихме и решенията. По повод на тези обиколки аз тогава установих, като представител на Съюза за стопанска инициатива , че хората не искат партиите - не, като елемент в политиката, а като такива, каквито са в България. Когато са ми задавали стотици въпроси: "Как може без партии?“, аз съм заявявал: "Да, хората не искат тези партии, които доведоха сега до тази мизерия", а ние, от ССИ, тогава, алармирахме изпреварващо, че партиите са или клики, където се декларира, че има вътрешнопартийна демократичност или от един човек, каквато е ГЕРБ.

Цветанов: Беновска, работете с Алексей Петров за сигурността на държавата, не ми искайте оставката!

22 януари 13-та

Илиана Беновска поиска оставката на вътрешния министър Цветанов на пресконференция в МС, заради нападението срещу Доган, и го попита разпореждал ли е на британския посланик Джонатан Алън да не говори в ефира на "Радио К2“ за съдебната система, защото "Радио К2“ е радио на мафията. Цветанов не даде ясен отговор за забраната си към Джонатан Алън и препоръча на Беновска да работи с Алексей Петров за сигурността на България.

Ето целия диалог:

Илиана Беновска: Илиана Беновска, "Радио К2", добър ден. Г-н Цветанов, след нападението над Ахмед Доган Вие се занимавате с политическо говорене, а не си гледате работата. Дадохте указания на президента, какво да върши, като президент, дадохте указания и на посланика на Великобритания Джонатан Алан какво да говори пред медиите и да не се появява в ефира на "Радио К2“, защото "Радио К2“ е "медия на мафията". Вашият провал по отношение на сигурността и борбата с престъпността е очевиден. Ще подадете ли оставка, или ще промените политиката си? Благодаря Ви.

Цветан Цветанов: Изненадан съм от този въпрос. Мога само да кажа, че днешната пресконференция не е за да правим политически приказвания или да коментираме събития, за които се изговори достатъчно. Основната част от днешната пресконференция е, чрез медиите, неправителствените организации, българското правителство действително да ограничи жертвите на трафика на хора. Виждате, че с конкретните случаи, които бяха казани, две момичета, които са попаднали в подобна мрежа, за трафик на хора, освен трудовата експлоатация и измамата, са получили - допълнително, като "бонус“ - и сексуалната експлоатация.

 Понеже Вие сте представител на "Радио К2“, а доколкото зная от една от свидетелките по делото "Октопод", сте в добри отношения с Алексей Петров...

Илиана Беновска: И с Бойко Борисов също съм в изключително добри отношения. Вие видяхте - в събота (19 януари) той даде изявления по повод нападението над Доган единствено за "Радио К2“. Няма защо да противопоставяте нещата.

Цветан Цветанов: Ако ми позволите...Аз не Ви прекъсвах и няма да Ви прекъсна. Това, което бих се обърнал към Вас, е да ползвате Алексей Петров като Ваш консултант относно това, за което сме се събрали днес, а това е трафикът на хора с цел сексуална експлоатация - защото знаем, че той е работил и в службите, а е част и от организираната престъпност в България. Също така може да Ви съдейства или пък Вие да вземете интервю от Антон Петров-Хамстера, който, знаете, в момента е задържан точно за подобен вид престъпна дейност - трафик на момичета с цел сексуална експлоатация. Смятам, че Вие, като представител на тази медия, и Вашите възможности да комуникирате с подобни хора, мисля, че ще бъде много полезно да чуем и тяхното мнение и да дадете трибуна на тези, които участват в този вид престъпна дейност.

Илиана Беновска: Искам да Ви кажа, като гражданин, г-н Цветанов, че за да се стигне до подобни истории с тези момичета, а те не са една и две, това е, очевидно, заради беднотията, заради безизходицата, в която се намират тези хора, и заради чувството на несигурност, Вие си давате добре сметка.

Като създател на обществено-политическото "Радио К2“, сърдечно Ви благодаря за ценните указания, които ми дадохте по отношение на Алексей Петров и Хамстера. Аз обаче Ви препоръчвам да не забравяте, че Вие се занимавате със сигурността и борбата с престъпността, а ние сме обществено-политическо радио. И не на последно място, искам да Ви помоля, да ми отговорите на въпроса, казвали ли сте на английския посланик Джонатан Алан в Лондон да не се явява в "Радио К2“ и да говори за съдебната реформа, защото радиото е радио на мафията?

Цветан Цветанов: Смятате ли, че мога да давам като оценка...

Илиана Беновска: Моля, не се чува?

Цветан Цветанов: Няма такова нещо, което да съм дал като оценка за която и да било медия. Всяка една медия има своя работодател, всяка една медия има своята идентичност и българските слушатели и зрители са тези, които преценяват кого да гледат и кого да слушат. Нека все пак да фокусираме вниманието...

Илиана Беновска: Смятате ли, че посланикът ме е излъгал за това Ваше изявление?

Цветан Цветанов: Аз не зная какво сте говорили и какво сте правили.

И.Б.: Заради едно мое интервю през 2010 г. с екс-посланика на САЩ Джеймс Уорлик, когато бяхте  в ареста  за пръв път се запознах с Вас, след като излязохте от ареста в края на 2010г. Тогавашният американски посланик Джеймс Уорлик дойде в "Радио К2“ и започна да говори: "Престъпникът Петров“, "Престъпникът Петров". Аз го слушах няколко секунди и му казах: "Извинете, нека да прецизираме нещата. Г-н Петров е само задържан и при това,  без обвинение, без досъдебно производство и без никакви квалификации“. Уорлик ме попита тогава: "Защо тогава  Вашият министър на вътрешните работи Цветанов казва, че Петров е престъпник?". Отговорих му, защото Цветанов е завършил физкултура и не му е работа да раздава оценки.  От тогава - до ден днешен Цветанов ме произвежда мен лично и "Радио К2", като лицето на мафията - казал го е и на посланика на Обединеното кралство Джонатан Алън и го говори и в НС , и в МС, когато на 2 пъти му поисках оставката заради това  ,че не сме приети в Шенген, заради неговото несправяне с корупцията, с престъпността, заради  липсата на сигурност . И аз трябва да го оборвам?!  И,  Вие, на свои ред , как ще измиете лицето си, след като ви произведоха в най-големия престъпник на държавата? Сега отново се срещате с хора, но всички казват: "Ето го Октопода“! Цветанов казва, че Вие държите бардаци, изнасяте момичета за проститутки, може би трафикирате и друго. Как ще успеете  да оборите това не само в съда, но и в публичното пространство? Когато се разпространи мълвата, тя е трудно оборима.

А.П.:  Засега аз няма обвинение за нещата, които говори в медийното пространство г-н Цветанов от 3 години. 3 години тормоз от цялата държавна машина .Очевидно, че бях арестуван на 10.02.2010г., защото бях неудобен. 

Аз бях първият човек, който обявих на Бойко Борисов, че ще му опонирам. Не е тайна, че ние бяхме много близки. Очевидно е, че съм избрал да не му партнирам в намеренията, който имаше той от самото начало и за радост.

И.Б.: Защо? Казахте "бяхме много близки“? Винаги тази тема остава завоалирана. Какво означава "бяхме много близки“?

А.П.: Няма завоалираност, има нечуваемост. Естествено, аз съм лишен от възможност.

И.Б.: Ето, сега, кажете - в какво бяхте близък с Борисов?

А.П.: За едно просто нещо, което се оказва по-късно изключително вярно и много важно. Ние от Съюза за стопанска инициатива предложихме на министър Дянков, чрез правителството да извади парите на държавните предприятия от три частни банки и да ги прехвърли в Българската банка за развитие. А, с тези пари  да се кредитира малкия и средния бизнес, каквито са фирмите на Съюза за стопанска инициатива и по този начин тези фирми в условията на кризата, да бъдат съхранени.

И.Б.: Нека да припомня , че това Ви предложение беше входирано в МС на 21.12.2009г.,съвсем в началото на мандата на ГЕРБ и то беше адресирано до Симеон Дянков, тогавашен заместник министър-председател и министър на финансите на България. Вие, винаги сте изтъквал това,  като повод да възникне конфликт между Вас и Борисов и повод за ареста Ви на  10.02.2010г.

А.П.: Отношението на Цветанов е причината Борисов да спре да разговаря с мен . Поводът е това писмо, защото аз съм имал почти ежедневни разговори по телефона с тогава премиера Борисов и съм се виждал с него поне 3 пъти седмично в този период до 10.02.2010г.

И.Б.: Къде се намеси Цветанов ? Вие пишете на Симеон Дянков - извади парите.

А.П.: На 21.12.2009г. ССИ написахме това писмо, но аз трябва да отбележа, че преди това имах няколко срещи с Борисов. Той всеки път отлагаше срещата, свързана с тези пари на държавните предприятие в тези 2-3 банки, като винаги си заявяваше: "Утре ги събирам и ще разгледаме този въпрос“.

И.Б.: Тези 2-3 банки са Корпоративни търговска банка и... ?

А.П.: Няма значение, нека да не се занимаваме с финансови институции. Не се страхувам да ги назовавам. 

Тогава аз можех да продължа моите разговори с Борисов, да си говорим сладко, както 25-26 години сме го правили. Въпросът беше, че аз не съм отишъл при него като Алексей Петров, а като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Имали сме няколко кръгли маси преди тези срещи с премиера Борисов, с омбудсмана Гиньо Ганев, участвали са подуправители на БНБ, експерти, представители на академичната общност. След ,като всички установихме, че срещу тази наша идея и теза няма аргументи против, решихме, че ще я представим писмено. Така написахме това писмо. 

В началото на 2010г., месец януари, Бойко Борисов вече не ми вдигаше телефона.

И.Б.: Къде е тук Цветанов? Защо той стана острието срещу Вас?

А.П.: Бойко Борисов има голямо его, в което няма нищо лошо, стига да бъде използвано за добри неща. Борисов се разсърди, че след като така близко си контактуваме, че аз лично искам нещо -  а това е решение на Съюза за стопанска инициатива, да напише това писмо  - и той се засегна и спря да контактува с мен.

И.Б.: Малко по женски ми звучи, с извинение. "Ние му поискахме, той се засегна“. Не е сериозно.

А.П.: Аз бих казал, че е детско, но това е така. Това е нивото, това са отношенията.При нашата близост в годините Цветанов е бил обслужващ персонал. Не един или два пъти си спомням в МВР или в Столична община, как Цветанов стои пред вратата и Борисов му подвиква, Цветанов влиза, записва си и излиза. Цветанов най-малкото е ревнувал. След, като той стана министър, а Борисов министър-председател, някак си, заради напрежение, което Цветанов си създаде покрай -  няма да скрия, съпругата си, заради мой колега от ДАНС (Велин Хаджолов- б.р.) - някак Цветанов си промени отношението, без да има никакви причини. 

И.Б.: Защо Борисов му позволи да се нахвърли срещу Вас не само, но и да Ви арестува, да Ви инициира повдигане на обвинение и в момента Вие да сте трета година под натиска на съдопроизводство?

А.П.: Борисов не му е позволил. 

Борисов ме арестува чрез Цветанов. Нека не се заблуждаваме, че министър на вътрешните работи не е Бойко Борисов, а Цветан Цветанов. Цветанов  е говорител и изпълнител на най-ниско ниво. Това, че има човешка злоба в Цветанов и тя може да се използва срещу неудобните хора, това не означава, че той е фактор в МВР. Той е изпълнител и се опасявам, че и следващият министър е в същата позиция.

И.Б.: В интерес на истината,  аз няколко пъти съм питала публично Борисов за Вас и той винаги ми е отговарял много въздържано и без оценки. Нищо лошо не съм чула от него за Вас.

23-ти юли 11-та

Илиана Беновска: Сега ме дърпате за езика да Ви попитам за делото за "Октопода“, Вие смятате ли, че това е процес, който ще стигне до осъдителна присъда?

Бойко Борисов: Ще видим. Като свърши процеса, ще го коментираме тогава!

А.П.:  Това е непочтеното. Ако си мъж, излез и кажи на човека, когото си познавал 25-26 години в какво е сбъркал и посочи какво престъпление е извършил.

И.Б.: Принадлежността Ви към тайните служби и цялата Ви кариера говори, че трябва да сте аналитичен човек, натрупал  опит. Кажете, все пак кой е конкретният повод? Вие, искате от Борисов да извади парите от няколко банки и да ги сложи в ББР, за да служат като средства за кредити за малкия и среден бизнес, какво лошо има в тази идея? С какво сте застрашил Борисов, не разбирам?

А.П.: Не съм искал  аз - Съюза за стопанска инициатива. След доста анализи, какво казвате Вие, аз имам тази способност, това съм работил.

И.Б.: Какво застраши ССИ, ерго Вие, Петров,  приятелят на Бойко Борисов, с какво застрашихте Борисов, че той нареди да Ви арестуват и да гниете в затвора?

А.П.: Оказа се по-късно, че тези пари са били приготвени  да се финансират медии. И тази голяма пропаганда, за тези три години и половина, която постигна в резултат тази дистанция между хладилника и телевизора, всъщност е медийната пропаганда.

И.Б.: Само за медии ли толкова много пари, г-н Петров?

А.П.: Разбира се, и за корпоративни цели за отделни сделки. Парите на държавните предприятия в тези банки са около 1 милиард. Те бяха на депозит между 0% и2%, а същите банки кредитираха на 12-13%. Като изключим таксите, се получава една печалба от около 10%, което прави 100 милиона годишно. 100 милиона от въздуха. Как тези пари, близо 1 милиард, да бъдат извадени и да бъдат поставени в държавната банка за развитие. Наистина можеха да се спасят много предприятия от малкия и среден бизнес и много работни места.

И.Б.: Вие, добре знаете, има  закони лоши или добри, това трябва да се доказва, иначе може да изглежда, че наклеветявате  Борисов.

А.П.: Не е наклеветяване, има документи.

И.Б.: Какви документи има? Къде са отишли тези 100 милиона, Борисов ли ги е взел?

А.П.: Аз не казвам, че той ги е взел. Има документи, в които ССИ предлагаме много пъти това първо писмо, имаме среща с министър Дянков. Имаме второ писмо, в което предлагаме на премиера Борисов чрез г-н Дянков: "Г-н Борисов, молим, имаме експерти, които са готови да разработят програма - все още не е късно  - тези пари, които предложихме преди две години да бъдат прехвърлени в държавната банка, но вече предлагаме да се кредитира на нулева лихва, включително и на отрицателна. Представяме анализ за това, което се е случило през две години и тенденциите, които ни очакват. Това писмо е от декември 2012г.

И.Б.: Но, Вие може да си пишете колкото си искате и каквото си искате и просто да не Ви обръщат внимание, а не да Ви арестуват и да Ви отправят тежки обвинения, че сте тартор на организирана престъпна група, че сте "Октопод“, че заедно с Антон Петров - Хамстера сте притежатели на публични домове и т.н. Просто можеше Борисов да не Ви обръща внимание и точка, какво щяхте да направите? С какво сте го застрашавал?

А.П.: Борисов се страхуваше, че аз зная много и мога да започна да говоря, включително за тези разговори за тези пари.

И.Б.: И какво? Той казва: "Аз съм министър-председател, Петров! Като станеш, ти, министър-председател прави каквото знаеш!“

А.П.: Аз съм участвал в Тристранния съвет и от тази позиция имам медийна трибуна. В един момент трябваше да бъда отстранен, защото аз не позволявах по никакъв начин да ми бъде...

И.Б.: Нещо не казвате.  Има много участници в Тристранния съвет.

А.П.: Това, че нещо не се казва са дежурните конспиративни теории. Аз бизнес с Бойко Борисов не съм имал. Разбира се, по различни поводи - особено когато бях в ДАНС - ме е молил за различни услуги и ми е обещавал всевъзможни неща.

И.Б.: За какви услуги - в нарушаване на професионализма в ДАНС ли?

А.П.: Борисов си позволи преди месец да ме наклевети, че съм се възползвал от службата. Заедно с тази клевета в едно интервю каза, че имам връзка с взрива на Цветелина Бориславова и в изнасянето на информацията за "Буда“. Уверявам Ви, че не в такава степен ме е засегнала клеветата, че съм участник във взрива на Бориславова, нито пък за информацията за "Буда“. Но, съм изключително обиден и засегнат, заради това, че Борисов  знае, че аз по никакъв начин не съм се възползвал от службите, а тъкмо обратното. Когато бях в ДАНС, бях повярвал, че ще се прави държава и Борисов  това го виждаше. И, той е човекът, който ме помоли, като кмет на София  - лично настояваше пред Петко Сертов/ директор на ДАНС тогава- б.р./ -  с един огромен страх, че София ще бъде залята от епидемия във връзка с боклука, който се беше натрупал. За първи път за 20 и повече годишната ми практика в службите за сигурност, аз съм работил по тази задача на ръба на закона. Аз си позволих в някаква степен, наистина да злоупотребя със закона, заради тази опасност от епидемия. Но и този случай, Борисов се възползва от нашата работа, от нашата акция да изкараме боклука от София и всъщност, той смени едната фирма с другата, за да направи своята далавера.

И.Б.: Стоп! Да не би, Вие, да сте искал да вземете, чрез своя фирма извозването и стопанисването на боклука и да са Ви засегнати финансови интереси?

А.П.: По този случай Борисов изпрати благодарствено писмо, смс до Петко Сертов и до мен, който гласеше: "Благодарим за Алексей“. Това ли му е благодарността - на 10.02.2010г. да ме просне в къщи? Защо? Ако той е засегнат с нещо от мен, че по някакъв начин съм накърнил егото му, то е единствено, защото през всичките години моят клуб по карате побеждаваше неговия.

И.Б.: Стига бе, г-н Петров! Това са детски истории. Какъв "клуб по карате"?

А.П.: Казах, че той е на това ниво, на нивото на детската градина. Смятам, че  когато Вие ми казахте "женска история", аз Ви казах - не, "детска градина". Но, не е детска градина и не е детска игра, когато става дума за 1 милиард лева в частни банки, които ще бъдат използвани за медийна пропаганда и за корпоративни нужди.

И.Б.: Пак Ви казвам, той може да Ви каже: "Аз съм министър-председателят, Петров, гледай си работата“.

А.П.: Аз съм представлявал 10 000 фирми, членове на Съюза за стопанска инициатива.

И.Б.: И щяхте да ги вдигнете срещу Борисов ли?

А.П.: Ако не бях арестуван, не искам да си придавам важност, но съм убеден, че най-малкото щеше да има разговори на тази тема, щеше да се включи и омбудсмана по това време Гиньо Ганев, експерти като Емил Хърсев. И тогава, в онзи период изпреварващо, Борисов щеше да стигне до извода, който стигна преди 10 дни, че не провеждал никаква социална политика и малкия и среден бизнес е унищожен. Затова, аз през 2011г. не отидох толкова да ставам президент, колкото да убедя хората, че Борисов е истинския килър на малкия и среден бизнес. Когато се говори за недоверието към предишни правителства -  аз мога да говоря за правителствата от Иван Костов насам, защото работата ми е била такава, че съм разполагал с информация. Повярвайте, че може да се говори за загуба на доверие  и при правителството на Иван Костов, и при правителството на Сакскобургготски, и при Тройната коалиция, но при Бойко Борисов не става дума за загуба на  доверие, става дума за страх. Никога в България не може да има среда за предприемаческа инициатива, когато човека го е страх, че ако тръгне да създава малка или средна фирма, Борисов ще му я взема.

И.Б.: Говореше се и за Иван Костов, че взимал 30% от всеки бизнес. Това не се доказа. Сега говорите за страх от  Борисов . Мисля, че лицата, които бяха на позиции, репресираха -  НАП,  Цветан Цветанов, всякакви агенции. Това развихряне, не го е наредил Бойко Борисов. Не мога да си представя, че се обаждал на всеки.

А.П.: Административният рекет е зададен от най-високо ниво, от Бойко Борисов. Той имаше своя философия, че трябва да подчини изцяло бизнеса, като  смяташе, че това ще му даде комфорт да управлява дълго. Малкият и среден бизнес не принадлежи на никого. Големият бизнес винаги си говори с властта, а малкият и среден бизнес създава работа на хората. И за това и в Европа, и в България, заетите статистически над 90%  са в малките предприятия - цехчета, фирми, кафенета. Борисов реши, че може с натиска - чрез обществените поръчки - да раздели хората на "ние и вие“, на "ГЕРБ и другите" ,и  който не е от ГЕРБ да не може да е предприемчив. Това доведе България до този край. Иначе в началото, когато Борисов взе властта, той имаше изключително добра стартова позиция, в сравнение с другите държави. В България не беше пристигнала кризата, имахме изключителен държавен резерв. Какво му пречеше на Борисов, заедно с онова, което ние предложихме - около 1 млрд - да вземат парите на държавата от тези банки. Ако е имал притеснения за финансова стабилност на тези банки - нека да останат тези пари вътре, но с 1 милиард от тях да се финансира малкия и среден бизнес на максимум 7%, а европейските проценти в този момент бяха между 3%и 5%. Не може българската фирма да е конкурентна в европейската общност, когато кредитирането в другите страни е по-ниско.

9 юли 11-та

Иван Костов:  Аз с интерес наблюдавам еманципацията на ГЕРБ от Алексей Петров и бившата Агенция за национална сигурност! То е комично, разбира се, това, че Алексей Петров ще бъде президентска кандидатура!

Илиана Беновска: Защо да е комично, г-н Костов? Не е ли комично, че един физкултурник е вътрешен министър? И един пожарникар е министър-председател? Хайде, кажете ми!

Иван Костов: Добре, сбърках с това "комично“! Но, все пак, това е човек, който е обвиняем, затова казвам, че не е уместно!

Илиана Беновска: Какво, като е обвиняем? Ами, ако се окаже невинен?

Иван Костов: Да, но е обвиняем!

Илиана Беновска: И какво от това?

Иван Костов: Все пак е ангажиран със защитата си, нали така? Много е трудно да докаже, че е невинен и аз не знам как ще съчетае двете усилия в едната и в другата посока!

Илиана Беновска: Само да Ви кажа, вие вчера не гласувахте, защото хора могат да пострадат наистина политически от този закон за конфискация, а сега изведнъж казвате – един обвиняем! Той може да е политически обвиняем!

Иван Костов: Не е политически обвиняем! Това ще стане ясно. Аз познавам елементи от тези неща!

И.Б.: Като близки с Бойко Борисов, помагахте ли му по време на предизборната кампания през 2009г. да спечели повече гласове -  чрез ССИ, малкия и средния бизнес?

А.П.: Обществена тайна е, че съм помагал на Борисов. Всякак съм му помагал. Включително съм му помагал и за нещата, които се е опасявал, че може да бъде компрометиран. Помагал съм му с експерти, помагал съм му с хора, със структури. Помагал съм му финансово и преди изборите, като кмет още, като съм намирал негови партньори на общината по различни проекти. Смея да твърдя, че Цветанов участва в някой сделки, чрез които тези партньори си изгубиха парите.

И.Б.: Е, не беше ли по-просто да седнете по мъжки и да се разберете? Вие след 10.02.2010г. търсил ли сте го?

А.П.: Нямаше за какво да си говорим след това.

И.Б.: Търсил ли сте го?

А.П.: Това са други неща.

И.Б.: Търсил ли сте го?

А.П.: Не разбирам за кое да си говорим с Борисов.

И.Б.: Търсил ли сте го?

А.П.: Сигурно е имало посредници, които са предавали послания.

И.Б.: Вие звънял ли сте му по телефона?

А.П.: Това наистина не е детска градина, става дума за държавата.

И.Б.: Питам Ви пак, като мъже не можехте ли да седнете да си говорите? Звънял си сте му?

А.П.: Какво да си говорим?

И.Б.: Ами, да му звъннете и да му кажете: "Виж какво, Бойко, ти защо организира това мое компрометиране, тези арести и т.н.“. Това е най-достъпното и простото, което на човек му хрумва.

А.П.: Не. Арестът няма значение. Бих го попитал: "Бойко, ти защо не отговори на това писмо, на това предложение, какъв ти беше аргумента да не прехвърлиш тези пари в държавната банка?".

И.Б.: Добре! Обадихте ли му се да кажете: "Бойко, ти защо не прехвърли парите от тези банки  в ББР?“?

А.П.: Тези разговори не могат да протекат по начина, който Вие си представяте! Това е държавата с нейните институции. 2 години по-късно ССИ написа ново писмо и сме провели прословутата среща вицепремиера Дянков, в офиса на ССИ.

И.Б.: Той дойде тогава лично на крака.

А.П.: Ние разговаряхме повече от час и половина и тогава Дянков изцяло се съгласи с всичките ни аргументи.

И.Б.: Пак Ви питам, защо не вдигнахте телефона, най-нормално е, тук описвате един мъжкарски контакт?

А.П.: Не може да си кореспондират Съюза за стопанска инициатива и Министерски съвет, както Вие си представяте.

И.Б.: А по-рано, как сте могли?

А.П.: Това са били лични отношения. По повод на тези лични отношения, можеха да се случат много добри неща. Аз съм ходил и в събота, и в неделя в МС, да се занимавам с този въпрос за тези пари днес . Тези пари вече едва-ли биха били достатъчни да може тази разруха или този погром на малкия и средния бизнес да бъде възстановен. Разбира се, никога не е късно, държавата ще я има, но след много щети, ще се иска нова формула вече.

И.Б.: Борисов е ГЕРБ, това е така. Сега, ако Борисов реши да не участва в парламентарните избори, къде е ГЕРБ?

А.П.: Никъде.

И.Б.: А ако участва, каква позиция ще спечели ГЕРБ в борбата с конкурента си БСП?

А.П.: Ако изборите не бъдат манипулирани, аз не виждам какво ще спечели. Няма причина да печели. Нека се върнем отново към Борисов, оставете ГЕРБ - няма такава партия. Има една регистрация, която трябва да служи на Борисов.

И.Б.: Ами, евала, че я има Борисов  тази сила да увлече толкова хора след себе си. Това е качества на личността, което не може  да бъде  подценявано.

А.П.: Не трябва да му се отрича на Борисов, че умее да манипулира.

И.Б.: Обаятелен е, умее.

А.П.: Това не е лошо качество, въпросът е да беше използвано за добро. Това е политиката. Борисов пое държавата в много добра изходна позиция. Защо се намира сега в тази ситуация? Къде е резерва? Къде е малкия и средния бизнес?

И.Б.: Може ли да посочите нещо положително в неговото управление?

А.П.:  Положителното е, че в началото Борисов наистина  тръгна всичко онова, което знаеше от друга позиция, да го разравя. Той разрови заменките. Сериозно постижение е, че създаде началото на дисциплина в данъчната администрация. Сигурно можеше да създаде и сериозен ред по отношение на контрабандата, ако не беше му харесало, когато се завря по-надълбоко, за да види за какво става дума.

И.Б.: Стоп! Какво искате да кажете - че Борисов участва в контрабандата ли?

А.П.: Борисов е отговорен за нивото на контрабандата с това, че за последните 3-4 години достигна нива от около 50%. Това означава, че бюджета е ощетен с близо 10 милиарда лева. Ако тези пари бяха инвестирани, сега щеше да е друга ситуацията. Помня, че по време на началото на моя арест, Борисов прояви сериозен ангажимент към парите, които се намират в чужбина, наши данъчни бяха в офшорните зони на Швейцария. Разнасяха се разни дискети. Какво стана?

И.Б.: Виждате, че бавно вървят тези процеси. В Гърция чак сега има разкрити и осъдени.

А.П.: Легендата е, че управляващите са изнесли повече от 1 милиард в тези офшорни зони. Такава е градската легенда.

И.Б.: Нали е  и "градска легенда“  и че сте  Октопод? Какви доказателства имате?

А.П.: Аз твърдя, че през този мандат -  със сигурност, отново -  са изнасяни пари в офшорни зони и много пари се инвестират в България отново от офшорни зони. Ако някой реши да се задълбочи в това, ще види, че това са пари от обществени поръчки, от контрабанда и т.н.  Сега, когато България има изключителна нужда от пари, естествено е, че се налага да се търси външен или вътрешен дълг. Един от резервите за търсене на пари са парите от офшорните зони. Има документи за начин на работа още от 2005г., в който може да се работи. Ние сме правили опит да работим. Една от причините да се глася да отида в ДАНС, а не в МВР, когато ми беше предложено, бе тъкмо това. Трябваше да се занимаваме с 3-4 основни задачи по време на Тройната коалиция и когато в ДАНС  беше създадено финансово разузнаване.  Аз имам документи от 2005г., в които съм предложил 4 неща, две от, които са изпълнени по мое време. В две не успяхме. Едното беше ликвидиране на уличната дрога, а другото - за парите на българите в офшорните зони. Ако някой ден се занимавам с политика, то ще бъде само за да свърша тези две неща. После мога да изляза с дългосрочна отпуска.

И.Б.: При този анализ, не разбирам, защо не сте бил силен да вдигнете телефона на Борисов, след като излязохте от ареста  2010г. и да му кажете: "Приятелю, или както му викате там - Боби, момче, дай да се видим да си поговорим, това са сериозни въпроси!“. Второ - дали не сте искали да създадете Вие втори властови център и Бойко Борисов да е имал право да Ви каже: "Виж какво, приятелю, аз съм избран от народа и аз управлявам България! Кротувай, докато не те изберат теб, не ми казвай какво да правя". Все пак Борисов управлява ,носи отговорността и с подписа си, нали? Имало ли е желание у Вас да създадете втори властови център?

А.П.: Бойко Борисов ми е казвал в наши, лични разговори в МС, че така се шушукало -  че аз съм щял да опитам да създам някакви центрове и това е било винаги по повод, когато той нещо ми е предлагал. Той винаги ми е задавал въпроса: "Ти какво искаш сега?“. "Искам да върша моите неща, да се занимавам със ССИ, да преподавам“. Това е бил отговорът ми.

И.Б.: Много сте скромен, г-н Петров, чак ще взема да Ви повярвам, че само преподаването ще Ви удовлетвори. Вас, човека на действието.

А.П.: ССИ е огромна територия за работа по време на криза. Аз и сега се занимавам с различно модели за фирмите на  създаване на анти-кризисни мерки. В условията на криза трябва да се използва потенциална на академичната общност. Експертите бяха натикани в ъгъла, а учените бяха унижени. Продукт на академици и общественици беше нашето предложение за кредитиране на малкия и средния бизнес. Интелектуалците продадоха народа. Сега на Орлов мост, те трябваше да кажат на хората какви искания да имат и в каква посока да тръгнат. Къде са интелектуалците?

И.Б.: Вие, г-н Петров, честно, имате ли намеса в тези протести?

А.П.: Не бих изпратил никой срещу полицията, защото съм създаден от нея. Всичко, което Цветанов заявява по мой адрес или ми вменява виновност, дежурният виновен, веднага трябва да поражда съмнения дали не отклонява вниманието, за да не се търси неговата отговорност. Този удар върху човека, кой беше окървавен на протестите , дали не е активно мероприятие,  та Цветанов да насочва вниманието срещу мен, а Бойко Борисов да каже на другия ден , че се оттегля? Цветанов ме набеди за виновен и за инцидента със Златко Баретата, за взривовете. По този начин той отклонява вниманието на разследващите органи от истинските извършители.

И.Б.: Правилно ли Ви разбрах, че току-що в скрита форма казахте, че Борисов си е подал оставката заради Вас, заради това, че Цветанов е съобщил, че Вие участвате в протестите?

А.П.: Може и така да се разсъждава . Но,  дали,  обявяването от Цветанов ,че аз съм  организатор на протестите, не е активно мероприятие на  Борисов да ме упрекне мен? Тази сутрин Борисов се уплаши от окървавения възрастен човек, показан от всички медии и след малко на  самозапалил се  друг. Оставката на Бойко Борисов беще проява на страх не само от събитията, които се случиха, а и заради това как бяха показани в медиите.

И.Б.: Или оставката на Борисов беше проява на правилна тактика да се самозащити? Вие ли ще бъдете най-големият опонент на Борисов на следващите парламентарни избори?

И.Б.: Вие, ли ще бъдете най-големият опонент на Борисов на следващите парламентарни избори?

А.П.: Нека да видим дали Борисов ще се кандидатира.

И.Б.: Ще се кандидатира, няма какво да разсъждаваме.

А.П.: Аз съм заявил още на 3.9.2009 г., че ще продължавам да бъде опонент на Бойко Борисов, докато не си смени разбирането за управление и правене на икономика.

И.Б.: Благодаря за този разговор. Успех!

Алексей Петров: кандидат-президентска реч

15 август 11-та

"Уважаеми госпожи и господа, скъпи приятели и съмишленици,

Живеем във времето на голямата подмяна. Тази подмяна тече вече 22 години в резултат на постоянния сблъсък между истината и лъжата. Става дума за подмяна на реалното с назованото.

Днес сме тук в тази сграда, защото политиците на прехода, мотивирани от личните си интереси подмениха политическия модел. Вече двадесет години България е министър-председателска република, вместо парламентарна, каквато повелява сегашната Конституция. Ако се вгледаме в тази подмяна ще се види, че усилията ни за демократични промени не ни дадоха демокрация - само я изстрадахме, а надеждите за пазарна икономика останаха напразни. Политиците на прехода не позволиха на Конституцията да защити личната стопанска инициатива и свободното предприемачество, които създават потенциала и просперитета на всяка нация. Пазарната икономика е защита на икономическия растеж, а защитата на малките и средните предприятия е защита на истинския живот на хората.

Политическият елит на прехода по себеподобие създаваше и унищожаваше бизнес- елита със своите фирми - фаворити. Егоизмът и алчността на политиците фаворизираше отделни фирми до състояние на монополно положение, което нанасяше унищожителни удари върху правилата за конкуренция в пазарната икономика. Феноменът на фирмения фаворит на прехода днешните управляващи изродиха в безпрецедентна репресия срещу националното стопанство, която ликвидира малките и средните предприятия и доведе страната до ръба на катастрофа.

Ние сме тук в тази зала, защото отстояваме идеята за независима правова система и  свободни медии. Ние сме тук, защото искаме съвременна Конституция, която да защити и неотменното право на всеки от нас да се труди. Само такава защита може да даде работа на българските граждани. Създаването на работа е най-голямата гаранция за българските пенсионери и бъдещето на децата ни.

Отговорността за случилото се през прехода се полага  преди всичко на нас - българските граждани, защото само активната гражданска позиция може да бъде истинският коректив на всяко управление. Реална форма на граждански коректив е и президентската институция. Предстоящите президентски избори в условията на абсурдна социално-икономическа ситуация, в която се намира страната ни ще бъдат тест и изпитание за гражданската ни позиция и отговорност. Президентската институция разполага с достатъчно правомощия, за да бъде ефективен коректив на изпълнителната власт и според и сега действащата Конституция. Ние представихме“ Хартата за гражданско управление“, създадена от реалния живот на хората, призовавайки българските граждани за активно участие в управлението и такава възможност ни предстои.

Двадесет и две години българските граждани бяха поставени от политиците в условията на "студена гражданска война“, противопоставяни по различен признак, разделени като с "берлинска стена“ на религиозна, социална, етническа и друга основа. С циничното унищожение на вярата, че е възможно с общи усилия да постигнем правила, по които да живеем по-достойно и по-добре ни доведоха до отчаянието и безразличието. 

Можем ли всъщност да обединим усилията си като граждани на тази страна за промяна?

Изправям се днес пред вас в роля, която никак не е лека. Заявявал съм категорично, ще кажа и днес - ситуацията в страната и проблемите на българската икономика и на националната сигурност са толкова сериозни, че решението им не е по силите на двама души, още по-малко на един.

От първия ден, в който беше спомената възможността да участвам в надпреварата на тези избори не се уморих да повтарям, че бих се кандидатирал само и единствено в състава на екип от подходящи и компетентни хора, които заедно да посрещнат огромното изпитание. Днес отново ще заявя, че се кандидатирам в състава на екип, който застава пред българската общественост  с имената на участниците си, с техните биографии и с техните способности. Ние открито заявяваме, че подкрепяме тезата, лансирана от един от най-уважаваните синдикални лидери в България - д-р Константин Тренчев, че крайният индивидуализъм ни доведе до крайна мизерия.

Съюзът за стопанска инициатива, който подкрепи екипа ни, изрично записа в решенията си, че трябва да се сложи край на търсенето на спасители и на месианство в политиката.

Ние сме отрицанието и реалната алтернатива на управленския подход, изискващ участниците в управлението да се мразят взаимно. Ние сме кандидати, които са различни от всички останали, защото не се свеждаме до "кандидат-президентска двойка", а сме цялостен екип, в който не е важно кой е кандидат за президент и кой - за вицепрезидент. При нас са важни общите дискусии, общите решения и общите действия. Различаваме се от всички останали с това, че сме екип.

Сътрудничеството и екипността са шестият принцип в нашата "Харта за гражданско управление“. Седмият принцип е защитата на националните  интереси. Светът се глобализира. В името на решаването на проблеми на глобалната, както и собствената ни национална сигурност, България е отдала част от своя суверенитет, ставайки последователно член на НАТО и на Европейския съюз.

Лекотата обаче, с която безотговорни политици продават националните ни интереси или просто ги предават не е част от обоснована рационална стратегия за национална сигурност. Партньорството е неизбежно и задължително, когато става дума за проблемите на сигурността, както и за осъществяването на съответните общоевропейски политики. Но не може некадърността, липсата на чувство за национална отговорност, нежеланието и неспособността да се работи за хляба на хората да се прикрива зад членството в ЕС и зад разни неясни и  измислени партньорства.

Отговорно твърдя, че един президентски екип с визия, компетентност и висок дух може да реши редица първостепенни проблеми, дори и с днешната законодателна уредба. Президентският екип би могъл да решава първостепенни проблеми, използвайки дори и само някои от своите възможности като например достъпът до информация от специалните служби и правото на обръщение към нацията. С тези възможности проблемите с колосалната контрабанда, която обезкървява бюджета и опустошава икономиката биха могли да бъдат решени в рамките на седмица -две. Президентската институция в България не страда и  от липсата  на правомощия за решаване на проблемите както с високите лихви, така и с монополите.

Уважаеми сънародници, колкото и да е парадоксално аз съм благодарен за всичко, което ми причиняха през последната година и половина. Обявиха ме за виновник на криминализирания преход, ограбил хората. Обявиха ме за обществен враг само заради това, че си позволих да бъда опонент на властта и да изразя съмнението си за добро управление на икономиката и сигурността. За съжаление две години по-късно се оказах прав. Репресията, на която бях подложен от цялата държавна машина всъщност се превърна в своеобразен тест, доказващ моята гражданска  лоялност към държавата и обществото.  Този тест ми даде основание и самочувствието да бъда член на кандидат-президентския екип.  Малцина са политиците, които подложени на подобен тест биха могли  да докажат същата лоялност.  През прехода имахме политици с различни силни качества, но това не им попречи да извършат мащабни злоупотреби. Социолозите днес ни уверяват, че хората искат да изберат президент според личните качества. Несъмнено някои качества ми липсват и на мен, но сред тях не е куражът. Очевидно съм силен човек и това бе казано на най-високо ниво от трибуната на Народното събрание. Очевидно е и че съм лоялен, обявено от същото ниво,  освен проверено,  вече и доказано. Ще бъда лоялен към обществото и държавата, но никога към корумпираните политици на прехода. Ако днес екипът ни в условията на репресия разчита само на гласовете на освободилите се от страховете си граждани, то на  23 октомври ще получим гласовете и на всички пострадали от сегашното управление, за да сменим политическия модел в България.

Алексей Петров: Доган каза да не си нанасяме шутове, кабинет "Борисов 3“ да не му се търси алтернатива при европредседателството

28 декември 17-та

Интервю на Радио К2 с Алексей Петров от 28 декември 2017 г.

Радио К2: Как анализирате коледното послание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който заяви , че кабинет "Борисов 3" няма алтернатива и че ако се случи  успешен вот на недоверие няма кой да дойде начело на страната? Виждате ли някакъв опит за сближаване между ГЕРБ и ДПС и опит на ДПС за влизане във властта?

Алексей Петров: Прочитам, кратко разбира се се изразявам, следното - очакваме гости, трябва да седнем да си подредим семейството, по възможност да вземем мерки да не се излагаме и ако може да не се очерняме взаимно толкова много, защото това нанася не удари, а силни шутове върху репутацията на страната ни. В политически контекст аз няма да коментирам.

Борисов, Радев,  Кирчо? Алексей   - кой те уби? Алексей: Ще си остана Октопод и Трактор! Харесва ми!

“Аз ще си остана Октопод, това ми харесва. Харесва ми и Трактор."