Столичани имат право да знаят каква е готовността на общинското дружество да гарантира качествена услуга на социално поносима цена, категоричен е общинският съветник от групата на МК "БСП за България", съобщиха от БСП-София.

Общинският съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Николай Велчев внесе питане до кмета Васил Терзиев за дълговете на "Топлофикация - София" в началото на отоплителния сезон. "Столичани имат право да знаят каква е готовността на общинското дружество да гарантира качествена услуга на социално поносима цена", заяви социалистът.

В питането си той отбелязва, че състоянието на "Топлофикация - София" ЕАД и неговото подобряване винаги е било следено с особено внимание от общинските съветници от БСП, тъй като това дружество е стратегическо за българската енергийна система. "Топлофикация - София" ЕАД е най-голямото общинско предприятие в столицата, освен това е и най-голямото топлофикационно дружество в страната. То обслужва около 70% от всичките потребители на централизираното топлоснабдяване", поясни Николай Велчев.

Неговият въпрос към кмета Васил Терзиев е дали планира среща с ръководството на "Топлофикация - София" ЕАД и кога би могло да се състои тя. "То трябва да ни каже какви са задълженията на дружеството и колко са несъбраните вземания към края на 2023 г., каза още Велчев.

"Целта на тази среща е да се запознаем с текущото и дълговото състояние на дружеството, както и с техническото и кадрово състояние на започналия вече нов отоплителен сезон. Централизираното топлоснабдяване е най-ефективният начин за снабдяване с отопление и топла вода в урбанизирани територии. Неговият значителен потенциал за спестяване на първична енергия, екологичните му предимства, високият комфорт и безопасност на предоставяните услуги допринасят за подобряване качеството на жилищната среда в София".