Стефан Янев, председател на ПП "Български възход“, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 18-и август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz.







Илиана Беновска: Г-н Янев, коя е вашата целева група, ако мога да се изразя така? Кои са вашите избиратели – градско, селско население, млади, стари, интелектуалци, със средно образование?

Вторият ми въпрос е – ще имате ли интелектуалния потенциал и времето да наблегнете на националните ценности на българи, на образованието, на армията? Вие споменахте демографската криза, раждаемостта? И доколко тези проблеми интересуват избирателя? Или той се интересува дали сме американски насочени, или сме русофили, дали ще има пари да отиде в Гърция, а вечерта да се напие с бира и да се наяде с не дотам качествено вносно месо?



Стефан Янев: Ще се опитам едно по едно. Първо за целевата група избиратели. Ние нямаме тесен профил и целева група, която адресираме! Напротив, адресираме всички български граждани! И млади, и стари! И тези, които живеят в страната, и живеещите извън страната! Всички български граждани, независимо от тяхната убеденост, привърженици на определена политическа концепция, определени виждания по оста ляво – дясно – това не е е факторът, който търсим! Ние търсим всички български граждани, които милеят за родината си! Които искат България да я има и които биха ни подкрепили да работим целенасочено именно за реализацията на тази цел! За да я има България, за да бъдат защитени и реализирани националните интереси по такъв начин, че България в чисто геополитически план и в тази сложна международна обстановка, в която се намираме в момента, да се позиционира от гледна точка на българския национален интерес!

Затова на всеки въпрос, свързан с русофили-русофоби, американофили-американофоби – отвръщам, че преди всичко ние трябва да бъдем българофили! Да мислим за българския народ, за неговото добруване, за неговото благоденствие! Защото в крайна сметка много по-лесно е да говориш геополитически – този такъв, този онакъв! Въпросът е ние какъв подход имаме, къде се позиционираме и как правим нашите прагматични отношения с всяка една държава по света! С тези, с които сме в съюзи, с тези, с които споделяме общи ценности, с тези, с които не сме в съюзи, но можем да имаме прагматични отношения. Защото сме съседи или в по-далечен географски план имаме отношения с тези страни. Тръгвайки в тази посока нека да кажем така – за нас членството в ЕС и НАТО е важен геополитически избор, който България е направила. Естествено, че ние оставаме в тези съюзи и трябва в максимална степен възможностите, които те дават. Както по отношение икономическото развитие на България, така и по отношение на нейната сигурност. Но тук отварям скобата и казвам – през годините ние не сме направили достатъчно, за да използваме в максимална степен това членство. Давал съм и конкретни примери. Един конкретен пример е как нашата администрация, нашите чиновници, нашите политици са изпускали възможността да защитят националния интерес, когато се прави един европейски регламент, съответната директива. И в един момент, когато процесът е свършил, ние казваме – опа, извинявайте, нещо се случи! Примерът с тази директива, регламента за международните превози е коментиран, няма нужда да се връщам там!

Относно потенциала и времето! За реализация на всякакви видове, да го кажем така – основополагащи документи и стратегии, които чертаят бъдещето на нацията, независимо как ще ги наречем, дали национална доктрина, дали ще е стратегия за десетгодишен растеж или десетгодишно развитие на държавата и икономиката, това са едни документи, които някак си ги говорим в публичното пространство, но не сме свикнали с тях, ние не сме ги правили! Нашият хоризонт като че ли е къс. Занимаваме се с ежедневието си. Вдигаме очите, поглеждаме два, три дена напред или другия месец. А какво следва през 2023 г., какво следва през 2023 г., имаме ли идея за 2032 г., 10 години оттук нататък? Задаваме ли си въпроса как искаме да изглежда България след 10 години? Всеки от нас трябва да си задава този въпрос! Дори да си помечтаем – искам това! Дори да погледнем в реалностите – може да постигнем това! Но трябва да имаме план! Аз нямам претенциите, че като големи, развити държави ние можем да имаме перспектива за 50 години напред. Но да се опитаме да направим поне един 10 годишен план.

Дали имаме потенциал? Да – имаме потенциал! Дали имаме време? Да – имаме време! Защото неведнъж съм казвал, че ПП "Български възход“ е дългосрочен проект! Наша основна задача е структурирането, развитието на партията да стане след 3-ти октомври тази година. Тоест в момента ние ще участваме в кампанията, за да отговорим на желанието на българските граждани и на тяхната надежда, че можем да променим нещо, влизайки в парламента. Но всъщност истинското структуриране, истинското изграждане на партията ще започне от 3-ти октомври нататък. Мисля, че не е необходимо да обяснявам защо, защото в крайна сметка достатъчно сме информирани и имаме опит всеки един от нас, че един колектив не се създава за месец или два. Създава се за много месеци, вероятно в някои случаи за години. Имаме много примери в спорта, във военното дело, в бизнеса, където решите. Мисълта ми е, че е нужно да ги обяснявам тези примери. Трябва време. И това време ние го имаме, защото стратегическата цел, стратегическата задача на ПП "Български възход“ е да се структурира и да се подготви за местните избори догодина. При успешна подготовка и разбира се с подкрепата на българските граждани, не само на национално ниво, но и при отчитане на местните проблематики и въпроси, които имат за решаване, ние бихме могли да бъдем и водеща политическа сила! Така че това са целите, това са възможностите, работим във всеки един от секторите и търсим решения за всяка една сфера на обществения живот!