БДЖ ще осигури превоза на участници и техните велосипеди в ежегодното състезание "Байк и Рън за Чепън", което ще се проведе утре /29-и април/. Тази година надпреварата ще се завърне към пролетните издания за дванадесетата си надпревара и ще привлече в района на Драгоман и Чепън планина любители на планинското бягане и колоездене от всички възрасти. БДЖ вече е традиционен партньор на състезанието в продължение на девет поредни години, съобщиха от Железниците.

Голяма част от участниците в инициативата ще пътуват с влак по маршрута от София до Драгоман и обратно заедно със своите велосипеди. За тяхното удобно придвижване БДЖ ще осигури превозa на велосипедите им в съставa на два влака, движещи се по този маршрут. Това са сутрешният крайградски пътнически влак № 10200, който заминава от София в 05:20 ч. и пристига в Драгоман в 06:25 ч., и следобедният крайградски пътнически влак № 10209, който тръгва от Драгoман в 16:10 ч. и пристига на Централна гара София в 17:10 ч.

Основна цел на "Байк и Рън за Чепън“ е да популяризира велосипеда и бягането като здравословни начини за придвижване, а тази година състезанието отново ще подкрепи благородната кауза за съхранение на вековните дървета в България, за да бъде ускорен процеса по локализиране и картиране на вековни дървета и така да се запази по-голямата част от тези феноменални екосистеми. Като представител на най-екологичния транспорт, а именно железопътния, БДЖ подкрепя инициативата, като осигурява специални композиции с вагони за превоз на велосипедите на над 50 участника.