Служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция. Да не идват от екзотичен остров. Освен това преди да се назначи такова правителство, трябва да има консултация с политическите сили. Това каза в ефира на NOVA министърът на правосъдието Атанас Славов

Той коментира предложението за ограничения в правомощията на главния прокурор. "Системно се злоупотребява с функцията на този пост - не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръх овластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност", отбеляза министърът.

По думите му обвинител номер 1 остава ръководител на Върховната прокуратура и председател на Прокурорския съвет. "Обществото пък ще има повече представители в Прокурорския съвет. Така няма да има самозатваряне. Ще има дебат докъде да бъдат ограничени правомощията. Прокуратурата трябва да се фокусира върху наказателния процес. Ние сме държавата с най-много прокурори на глава от населението, техният капацитет следва да бъде използван смислено. Съдът, когато се самоуправлява, не бива да има намеса на прокуратурата", коментира той.

Според него Венецианската комисия подкрепя разделянето на ВСС. "Oптимист съм, че ще завършим конституционните промени, които да отговарят на всички стандарти за независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Тези, които са правени в отговор на последователно давани препоръки, са в най-напреднала фаза. Служебният кабинет, указите на държавния глава във връзка с назначаването на висшите магистрати, пораждат критики. В ядрото те са изключително малко и конструктивни, могат да бъдат фиксирани между четенията", коментира Славов. И допълни, че не се притеснява, че за конституционния проект ще гласуват Борисов и Пеевски, тъй като всеки глас е важен.

"Участието на някой не е индулгенция за минали прегрешения. Всеки трябва да понесе отговорността си, ако вината му по даден казус бъде доказана. Няма как по-рано от пролетта да се проведе конкурс по избор на главен прокурор, след промените в Конституцията. Ще се избира през Прокурорския съвет, а министърът ще може да предлага кандидат, ако точката в не бъде променена", подчерта той. И уточни, че очаква утре да бъде завършен процесът по механизма за разследване на главния прокурор.

Министърът изрази становище по въпроса с обособяването на два отделни съвета на ВСС. "Участвал съм активно в изготвяне на предложенията за конституционни промени. Преди да бъде внесен, в проекта бяха вкарани текстове, които нямаха общо с първоначалното ядро за съдебната реформа. В името на постигането на подкрепа бяха вкарани те. Нормалната процедура е правителството в оставка да остане служебно до нови избори. Надявам се проектът да бъде преработен в частта за лицата, които ще са част от служебен кабинет", посочи той.