Атанас Пеканов: С международни партньорства стимулираме висококачествена изследователска дейност и задържане на висококвалифицирани кадри в България

Вицепремиерът Атанас Пеканов се срещна с представители на Infineon Technologies (Инфинеон) по повод началото на важна инициатива в духа на европейското сътрудничество. Инфинеон е един от световните лидери в производството на полупроводници и микрочипове с над 50 000 служители из целия свят, като фирмата има особен фокус върху чипове и сензори с приложение в автомобили, управление на индустриално захранване, мощности и сензори, както и свързани системи за сигурност. 

"Изключително радостен съм, че целта на посещението на Инфинеон е установяване на тясно научно сътрудничество с българските академични партньори в лицето на Технически университет – София чрез осигуряване на подкрепа на изследователската дейност на ниво докторанти и магистри в областта на микроелектрониката. По този начин българските студенти и докторанти ще имат повече възможности за специализация в тази бързо-развиваща се сфера. В по-широк аспект подобни инициативи на трансфер на знание имат потенциала да увеличат приноса на България и Европа като цяло към цифровия и зелен преход на глобално ниво, както и да засилят европейските екосистеми в ключовата сфера на микроелектрониката“, коментира заместник министър-председателят.

По време на срещата той е препотвърдил, че подкрепата за научните изследвания и иновациите е приоритет за България и ще продължава да бъде занапред, включително чрез инструменти като Плана за възстановяване и устойчивост и Европейските структурни и инвестиционни фондове. Пеканов даде за пример Националния център по мехатроника и чисти технологии, изграден на територията на Техническия университет – София с помощта на средства от Оперативна програма "Наука и иновации за интелигентен растеж“. "Инфраструктурата там не само ще стимулира провеждането на висококачествена изследователска дейност, но ще допринася и за задържане на висококвалифицирани кадри в страната, привличане на млади учени и стимулиране на международното сътрудничество, пример за което е инициативата с Инфинеон“, подчерта той.

С представителите на компанията е обсъдена необходимостта от засилване на европейското сътрудничество в сфери на високите технологии като микрочиповете и изкуствения интелект, както и нуждата от осигуряване на устойчиво местно производство на микрочипове, енергийни мрежи и автомобили, които са критични за стратегическата автономност на ЕС. "Обединихме се, че по линия на новата индустриална политика, ЕС има нужда не само от промени в регламентите, но и допълнително финансиране - например чрез създаването на Европейски суверенен фонд, който да подпомага изграждането на производства на бъдещето тук, в Европа“, коментира Атанас Пеканов

"Смятам, че в подобни динамични времена можем точно с такива инициативи да осигурим технологичното и икономическо развитие на страната ни и на ЕС като цяло, защото – както подходящо се изказа по време на срещата посланикът на Република Австрия, г-жа Андреа Икич-Бьом – не са големите държави, които триумфират над малките, а бързите над бавните. Именно затова трябва да можем да се възползваме от всяка подобна възможност, за да хванем гребена на вълната на технологичния напредък“, обобщи вицепремиерът.