Най-важното е да помним това, че Христо Ботев и загиналите за свободата на България ни завещаха идеята за свободата като една вътрешна потребност, защото в онези робски години те са били много по-свободни духом от много от нас сега. Това каза Ася Николова, директор на Националния музей "Христо Ботев“ – Калофер, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Колкото и да се отдалечаваме от онова време, може би трябва по-честичко да си припомняме какво те са ни оставили като писмовно наследство, да не се сещаме за тях само в дните, когато почитаме героите си, а може би в делника, дори и този делник, който е труден в момента за всички нас, да си мислим, че на тях също не им е било толкова лесно, за да сбъднат мечтите си. И днес от нас също зависи това да направим своята страна много по-добра и малко да се доближим до техния идеал. Така ще почетем не само тяхната памет, но ще направим възможно това да бъдем горди, достойни техни следовници и да говорим за страната си като за нашата родина“, допълни Ася Николова.

В този ден, в който почитаме всички, които са отдали живота си за свободата на нашата родина, трябва да бъдем малко по-смирени, призова тя.

"С личности като Ботев и Левски могат да се гордеят всички народи. А нека не забравяме, че Ботев е написал най-красивите си стихове за Майка България, за свободата и за родината. И когато и това е било недостатъчно, той отдава и живота си за нея“.

Последната статия на Ботев в неговия последен вестник "Нова България“ започва със "Захваща се драмата на Балканския полуостров“. Именно това е целта на Ботев и на неговите четници, разказа Николова.

"Те знаят, че тръгват на гибел, но са направили най-важното – оповестили са, че този народ, който 500 години е влачил оковите на робството, не иска повече да бъде роб и пред света заявява едно от тези неща, които трябва да се случат: свобода или смърт. Така че ние не бива да разпъваме отново героите си. Освен това историческата наука се е произнесла както за гибелта на Ботев, така и за смъртта на Левски“.

Евелина БРАНИМИРОВА