Никулден е само след броени дни, на 6 декември. Празникът е в чест на Свети Николай Чудотворец – покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Освен всичко това, за свой празник го приемат банкерите и търговците.  

“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава",  казва народната приказка.  

Задължително на Никулден на масата присъства шаран. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. 

Разходихме се до Женския пазар в София и попитахме хората – ще празнуват ли, каква риба ще сложат на трапезата и колко пари ще отделят за нея?  

Пресни черноморски риби, предпочитат един, а други – норвежка скумрия. 

"Ще хапна просто заради празника, но не обичам риба. Да не е шаран“, каза една от запитаните дами пред микрофона ни, а друга попита: "Е как Никулден без риба? Рибата е шаран, разбира се“. 

Тази година хората очакват цената на рибата да е малко по-висока от предходните, други път казват, че е поносима за джоба им: "Тази година цената е много добра“, сподели ни една от дамите.  

Други пък поспориха пред микрофона ни: "Синът й всичко ще й напазарува“, отговори шеговито една от жените, а другата отсече: "Не, не, по принцип аз пазарувам за празниците, за да знам какво съм купила и как ще го приготвя. Купувам си един шаран около 2 кг. Като има празник, пари не жалим“. 

Що се отнася до традициите – някои ги спазват и си отделят люспа от шарана за берекет: "Събирам люспи на всички членове от семейството, за да имаме пари“, а други: "Олеле, това го бях забравил“.  

Попитахме и търговците – има ли търсене, каква риба се купува най-много. Ето и равносметката им:  

"Днес е слабо. Повечето хора предпочитат малко по-евтината риба. Засега цените са малко по-високи. Шаранът се търси, но се купува и бяла риба“.  

Към момента килограм шаран се продава за 10,90 но търговците на Женския пазар в София очакват в идните дни цената му да скочи.