Изисква се много ресурс, и финансов, и човешки, за създаването на един анимационен филм. Това каза Станислав Цветков – ръководител на анимационния екип на "Студио Змей“, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Той разказа за работата на екипа през последните две години заедно с френското студио La Cachette по най-новия сериал на епичния режисьор Генди Тартаковски "Вечните войни на еднорога“. Българските аниматори са били част от екип от 40 човека от цял свят. "Доста предизвикателен проект с оглед на това, че работим за толкова известен режисьор, който си има своите специфики на работа. Доста сериозен ресурс се изискваше от наша страна“, разказа Цветков.  

По думите му българската анимационна индустрия в момента не предлага пространство за развитие и реализация на аниматори, тя е разделена. "Когато на местно ниво няма проекти, които да провокират това развитие, тези хора търсят реализация в чужбина. Още със създаването на "Студио Змей“ една от основните цели, които заявихме, бе, че искаме да върнем тези хора и да ги задържим, да доведем тези проекти в България“, каза Цветков.  

Яна Милошева – ръководител Комуникации на "Студио Змей“, разказа, че "Студио Змей“ отдавна работи с големи европейски студиа, а работата по "Вечните войни на еднорога“ е бил невероятен шанс за екипа. "Колегите от анимационния екип са тези, които изградиха потенциала, за да могат да ни забележат и дадат ни шанс. Обикновено нещата се случват чрез контакти на анимационни базари, където се срещаме с продуценти. Те ни дават възможност да ни тестват за партньорство. Ние доказахме, че можем и стана“, разказа тя.