Нужда от това има. Аз не си представям как ще се отбраняваме, ако нашата техника виси по задръствания на границите, както се случва и с нашите камиони. Това каза за Аудиокаста "Това е България" на "Фокус" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по повод предложение за разгръщане на европейско военно производство и неговата лична идея за финансиране на бъдещ военен Шенген. 

"Тук искам да кажа, че "Евробарометър“ направи изследване, което показа, че 8 от 10 европееца искат по-тясно сътрудничество по отношение на отбраната, искат увеличаване на бюджета за отбрана, иска да се чувстват сигурни", посочи той като напомни, че руските войници са вече в Европа. "В България бяха заловени двама принадлежащи към руското военно разузнаване шпиони, които са работили на българска територия, и то не е в подкрепа на българската държавност и на европейските ни принципи, и на европейския ни начин на живот. Ето защо ние отдавна сме обект на такъв апетит, и колкото по-скоро разберем, че не сме в сладкарница и че трябва да се погрижим за собствената си отбрана, толкова по-добре", бе категоричен българския евродепутат.

По думите му има много затруднения за предвижването на отбранителна техника от едно място на друго, особено в посока Южния фронт на НАТО, на Европейския съюз, точно където сме ние, защото просто няма пътища. Според Андрей Новаков има две решения на проблема: "Първо, ЕС да задели повече от тези 1,8 милиарда, които в момента има, за да изгражда инфраструктура с двойно предназначение –  мостове, тунели, пътища, които в мирно време да се използват за свободно движение на хора и на стоки, но не дай Боже, ако се наложи да се усилва отбранителният капацитет на Изток, бързо от Италия през Албания, Македония до България и Румъния да може да се придвижи техника. Второ, за да може тази техника да не се бави по границите, да не се реди както всички останали, както се случва в момента, трябва да се създаде споразумение, схема, която много хора избраха да наричат "военен Шенген“, а то е именно споразумение, в което по облекчени процедури, по бърза писта, зелени коридори да преминава тази техника без да се бави.

Запитан дали всички страни членки на ЕС ще бъдат част от този военен Шенген или пак ще има принцип на приемане и нас ни очаква драма като с другия Шенген, евродепутатът смята, че тук не можем да си позволим да чакаме 10 години, колкото чакаме за другия. "Процедурата би трябвало да е много по-съкратена, а темпото и динамиката, с която се развива конфликтът в Украйна, изискват от нас да сме много по-реактивни и да не задълбаваме в бюрокрация, каквато склонност често проявява Европейският съюз", обясни той.