Със сигурност сред политическия елит на Македония има и такива, които искат искрено да бъдат част от ЕС, но има такива, които предпочитат да "ловят риба в мътна вода“ и да си останат в "зоната на здрача“. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ Андрей Ковачев – заместник-председател на групата в Европейската народна партия в Европейския парламент. "Те продължават с идеологията от времето на титова Югославия, която толкова десетилетия е била успешна там. Успешна като казвам – първоначално с много терор и насилие над всеки, който не е приемал тази лъжа и манипулация на историята. Тези сили държат непременно да не се променя абсолютно нищо от идеологическата основа, идеологическия стълб на югославската македонистка доктрина, за това че етническите македонци нямат нищо общо с етническите българи в исторически аспект, за това че езикът няма нищо общо в исторически аспект и за това, че българите са асимилатори, татарски племена, дошли през 5-6-7 век на тази територия на Балканите, дошли да асимилират местните етнически македонци. Това го казвам в кавички, защото тази история с Античността, те с Преспанския договор се отказаха от нея, но половинчато. Най-голямият техен аргумент е, че сегашната държава е антифашистка, ерго антибългарска, защото българите са фашистите, срещу които те са се борили и по този начин те не могат да се откажат от тази борба“.

На въпрос на водещата защо в Македония искат да премахнат имената на българските клубове "Цар Борис Трети“ и "Иван Михайлов“, Ковачев отговори: "Идеологията от времето на югокомунизма е това, от което те не искат да се откажат. Те не искат по никакъв начин да променят нищо от това как е преподавана историята по време на Югославия и сега по времето, би трябвало, европейска и демократична Република Северна Македония.“

Тази част от политическия елит, който не желае европейска интеграция, си търси начин да се отърве от тази европейска интеграция като провокира България и прави невъзможно започването на преговори на РСМ с ЕС. Така отговори Ковачев на въпрос на водещата провокация ли са думите на македонският министър-председател Ковачевски относно това, че пътят на Северна Македония към ЕС не минава през България. "Дали обслужват интересите на Белград и Москва чрез тези изявления, аз смятам – да. Първо, е показване на договора. Второ, абсолютно не е вярно. Всички решения по отношение на разширяването се взимат с единодушие. Няма как да е вярно тогава изречението на Ковачевски, че не минавало през София, след като София трябва да каже "да“. Ако не каже София "да“, няма да може да се продължи процесът за разширяване на РСМ“.

Цоня СЪБЧЕВА