"Голият обиск в дискотека в Пловдив е бил за една марихуана. Това е много обезпокоително и се очакват протести.“ Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред bTV. 

"60 души държавен ресурс 6 часа проверяват стотици хора по изключително обезпокоителен начин. Това се случва, без да имат никакво право за това нещо - за една марихуана и един джойнт. Освен че сме комуникирали със собственика на заведението, сме комуникирали с адвокатски дружества в България и в чужбина. Те определиха ситуацията като пълен абсурд. Такова нещо аз не съм виждал у нас“, каза още Алибегов.

Адвокат Александър Кашъмов обясни, че първоначално една проверка би могла да бъде оправдана със съмнения за нарушения или престъпления, както и обиск.

"Но масирани акции от този характер са крайно съмнителни, защото винаги изискванията по закона за МВР да има личен обиск, проверка на лични вещи и проверка на помещения, трябва да има някаква връзка между тях. Т.е. трябва да има конкретна връзка между човека, който е обект на обиск или на проверка или съответно помещението и нарушението. В случая говорим дори да е на лице изискването да има данни за тежко престъпление, което се наказва с повече от 5 години лишаване от свобода“, каза той.

Според него всички тези обстоятелства правят крайно съмнително случилото се в дискотеката в Пловдив.

"Говорим за основни права на човека. Съдът в Страсбург е приел, че общи случаи на обиски, спирания, претърсвания просто за целите така на примерно осигуряване на място близо до протести и т.н. не са съвместими с европейската конвенция за правата на човека“, добави експертът.