"Пясъчник за иновации“ е контролирана среда, в която технологичните бизнеси могат да тестват своите технологии и разработки в реална среда преди да внедрят своя продукт и да го мащабират. Това е много успешен механизъм от гледна точка развитието на средата за бизнеса и намирането на умните решения за обществото. Това каза Александър Нуцов – директор "Стратегия и политики“ в BESCO, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Важните решения за Столична община до голяма степен идват по инициатива на технологичния бизнес, който може да предостави добрите идеи, примери, практики и решенията, които да бъдат приложени, заяви той. "Взаимодействието между общината и технологичните бизнеси е от изключителна важност. BESCO играе ролята на мост между бизнеса и институциите. Това важи както на местно, така и на национално ниво“, подчерта Александър Нуцов.

По думите му администрацията става все по-отворена към взаимодействие с предприемачите и комуникацията се подобрява значително. "Институциите стават по-отворени към това да използват и прилагат технологии и да вървят в крак с времето. Предприемачите до голяма степен изпреварват времето чрез иновациите и технологиите, които предоставят. Чрез успешно реализираните проекти се подобрява самата градска среда, а бизнесите по този начин растат“, посочи Нуцов.

"Пясъчник за иновации“ функционира от няколко години в София по инициатива на Столична община. От него могат да се възползват компании от най-различни сфери, които дигитализират до този момент недигитализирани процеси в общината. "От това печелят и трите страни – бизнес и иновации, общината и самите граждани. Проектът ще бъде полезен от една страна за общината, която търси умни дигитални решения на проблемите на София, от друга страна – за иновативните компании, които предлагат такива технологии и чрез "Пясъчник за иновации“ ще могат да валидират своите продукти, и от трета страна – за гражданите. Говорим например за дронове, които броят короните на дърветата в София, за измерване на пешеходците, минаващи през подлези или пешеходни пътеки, с цел подобряване на самата инфраструктура чрез реновиране, построяване на нови подлези и пешеходни пътеки, до разработване на платформа в образованието“, даде примери Александър Нуцов.

София може да се превърне в "умен“ град, когато по-широк кръг от хора се ангажират в това да живеем по-добре, смята той. "Тук говорим за това да се отворят базите данни на администрацията така, че да могат и гражданите по-активно да взимат участие в нея. Говорим за това технологичният бизнес да е по-въвлечен и местната власт да бъде много по-ангажирана и да откликва на нуждите на хората“, поясни Нуцов.

Благодарение на BESCO бюджетът на Столична община за стимулиране на иновативни бизнеси за 2024 г. е увеличен от 200 на 500 хиляди лева. "Технологичните бизнеси могат да се възползват, като кандидатстват по тази програма и получат до 50 000 лева от финансирането. Това би им помогнало да наберат допълнителна инвестиция в бъдеще или решенето, което предлагат, да бъде разпространено и до други градове в страната, а защо не и европейски. Общината е готова да съдейства тук с информация, с ноу-хау, така, че ако решенията са достатъчно добри, те да бъдат приложени и в други градове“, обясни Александър Нуцов.