Новата студентска медия New Blog 4U обеднява млади хора от различни специалности на НБУ в желанието им да творят и да работят в областта на журналистиката. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ студентът по журналистика Йоана Станиславова. Новата платформа има за цел да насърчи младите хора в две основни посоки – да стимулира четенето и да им помогне за намирането на стажове и започване на работа.

 

Според Йоан Кантарджиев най-важното за тази нова медия е, че "сработвайки няколко специалности наведнъж, успяват да направят нещо, което е изключително приятелски настроено към младите хора“.

Желанието му да прави нещо допълнително извън програмата им "Кино и телевизия“ е довело до участието му в новата медийна платформа. Важното за неговия колега Мартин Деков е, че чрез правеното на студентската медия се дава възможност студентите да добият опит, да се запознават с нови хора, има възможност за създаването на интересни връзки и стажове.

 

"Това не е медия, предназначена само за университета, а ще бъде медия за всички хора без значение какви са, откъде са. Смятаме, че ще хареса на всички,“ уверен е Мартин Деков.   

 

"Най-хубавото е, че нямаме точен план и график, никой не ни казва какво да правим, а всяка седмица се събираме и всеки споделя за идеите си, коментираме и всеки има пълната свобода да твори,“ поясни Йоана Станиславова, а Йоан Кантарджиев допълни, че това е най-важното – свободата всеки да прави това, което желае и липсата на граници.

 

НБУ разполага с радиотелевизионен център, в който има много добри условия, за да може студентите да работят в различните сфери на комуникацията. "Университетското студио разполага с всякакъв вид техника, от която се възползваме постоянно, но има материали, направени и с телефон. Така че смесваме техниките,“ обясни още Йоан Кантарджиев.

 

Съдържанието, което ще се създава в New Blog 4U, е интересно и с това, че ще бъде представено през призмата на студенти. "Примерно моя екип представя рубриката "Готвим и лафим“, където е показано как за малък бюджет студент може да си сготви нещо бързо, лесно и вкусно. Имаме и теми за финанси – как студенти могат да закърпят месеца и всякакви подобни интересни теми, засягащи студентския живот,“ обясни Йоан Кантарджиев.

 

Младите хора споделиха още, че са доволни от избора си на специалности и обучението в НБУ, от хората, от преподавателите – всичко това им дава възможност да развият своите желания в посока, която да им даде по-добри шансове за бъдещата им реализация. "Все още не съм решила по кой път да поема, защото съм първа година, но имам свободата да пиша това, което мисля, да се изразявам по всякакви начини, да откривам нови неща, истините, които искам да открия. За мен тази специалност е една свобода,“ сподели Йоана Станиславова.