1 април е срокът, в който творци могат да кандидатстват за конкурса за социално ангажирано изкуство "Граждански будилник“. Тази година темата ни е посветена на силата на доброволчеството. Това каза Айлин Юмерова – програмен директор на Български център за нестопанско право, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Тя обясни, че участие в него може да вземе всеки, който се занимава професионално или любителски със снимане, рисуване или писане. "Тези, които разкажат през артистичния си поглед най-добрите истории за силата на гражданското сдружаване, ще бъдат наградени през нашия награден фонд, за който в момента набираме средства в дарителската ни кампания“, обясни Юмерова. 

Наградният фонд ще бъде разпределен между топ тримата артисти във всяка от трите категории на конкурса – фотография, илюстрация и текст. "Каузата ни е да подкрепим тези мислещи и будещи със своето изкуство хора“, каза още Юмерова.   

Никола Симеонов и Васил Андреев от група Cool Den разказаха, че са взели участие на фестивала миналата година, а тази са се включили и в организацията на благотворителната инициатива.  

Днес от 19.00 часа в зала "Щрак“ на "Христо Белчев“ 3 ще се проведе поредната инициатива за набиране на средства за наградния фонд. Участниците в конкурса ще изрисуват тениските на групата, с които те ще свири на концерта на 18 март. Минималната сума за даренията е 30 лева.  

Харитина Владимирова