Химнът на страната ни беше представен като чалга песен. Бирджан Хайрединов качи в социалните мрежи видео, пеейки думите от националния ни символ като кючек. Последва светкавична вълна от реакции в социалните мрежи. Малко по-късно видеото беше свалено от мрежата.

"Наказателно-правният аспект е валиден, защото става въпрос за химна на републиката. Това е изведено като състав на престъпление по НК, съгласно Чл. 108, Ал. 2 от него, че който опетни знамето, герба или химна на Републиката, или знамето или химна на ЕС - подлежи на наказателна отговорност. Законодателят е предвидил лишаване от свобода до 2 години и глоба до 3 000 лв.", каза адвокатът по авторско право Емилиян Арнаудов.

По думите му прокуратурата трябва да повдигне обвинение, което да се разгледа от съда.

"Когато с едно деяние се покрива състав на престъпление, за него не може да бъде наложена и административна санкция, тъй като престъплението е по-тежкият състав. Прокуратурата може да бъде сезирана от всеки, а тя може да се самосезира на основа на медийни публикации, което също е налице. Министерството на културата би имало правомощия, ако тук не ставаше въпрос за химна на РБ, а за друго произведение", допълни Арнаудов в ефира на Bulgaria
ON AIR
.

"Докато авторът на песента е жив, се изисква неговото съгласие. В периода на 70 години след смъртта му, когато все още се ползва произведението с авторско право, трябва да се изисква съгласие от неговите наследници. След изтичане на този 70-годишен срок - влизат в сила само това неимуществено правомощие на Министерството на културата да пази целостта на произведението. Дори в момента с последните промени в закона, които са приети на първо четене, това ще се разпростре и като защита върху изключително стари произведения, дори на тези, при които е изтекъл 70-годишният период.", поясни адвокатът.

Емилиян Арнаудов подчерта, че няма значение, че видеото вече не е налично.