Образователна и политическа стойност има искането на санкции от американски конгресмен. Това каза пред Агенция "Фокус" адвокат Росен Димитров във връзка с действията на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, който призова с писмо финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу главния прокурор Иван Гешев

"Едно писмо, с което американец иска от своята държава САЩ да наложи санкция на български гражданин, има огромно значение за българското право. Това е така, защото разрушава границите на правната неграмотност, която можем да си представим, и практически я прави неограничена", заяви той.

Според него такова искане има образователна и политическа стойност.

"Образователна, защото следва да се изучава в правните факултети, да бъде основа за правни казуси, които се дават на студентите по изпити, за да изучават логиката на абсурда и правната нищета на управляващите", обясни адвокатът.

"Има и политическа стойност, предвид личността на замесените лица - този, който прави искането – конгресмен, и този, за когото то се отнася – главен прокурор на суверенна държава", смята той.

"Ако такова искане бе направено от щатски фермер, чиито знания стигат до там да пресметне, че 100 говеда имат 200 рога, това би било разбираемо. Обаче в случая е направено от държавник, чиито действия определят съдбата на народа. И тук поне аз се питам: възможно ли е конгресмен да  има познанията на неграмотен фермер или е направил искането след сериозен финансов и/или властови стимул? Аз бих заложил на второто", коментира адвокат Димитров.

"Ясно е кои лица и организации изграждат политическите си тези и оправдават съществуването единствено заради говоренето си срещу главния прокурор.  Това означава, че именно тези лица са мотивирали, а защо не и създали искането", добави Росен Димитров.

Целият разговор може да откриете в "Интервю".