Военнослужещите са хора с кауза. Родолюбието, честта, вярата в бъдещето на държавата са основните двигатели, които ни дават сили да вървим напред. Намираме се пред много изпитания, но българската армия е на своя пост. Намираме се в трансформационен процес, но процесите вървят така, както трябва – хората са мотивирани и ще продължат да изпълняват задълженията си“. Това коментира ексклузивно пред bTV Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Борбата за човешки ресурс е във всеки сектор на икономиката. Като елемент на държавата ние също ме подвластни на тези процеси и забавянето на модернизацията на българската армия не спомага за преодоляването на некомплекта. Ние търсим не само хора, които могат да намерят личностно и професионално развитие, но и хора с кауза. За хора с кауза трябват подходящи условия, съвременни технологии, системи за въоръжение в българската армия – за да можем да запазим човешкия потенциал. Борбата е не само за некомплекта, а и да запазим хората в строя. Модернизация без хора е невъзможна“, каза още той.

"МиГ-29 ще служат и ще летят докогато са необходими, докато дойдат новите самолети F-16. Процесите на модернизация са бавни. В ход са процедурите. Инвестиционната програма ще даде необходимия тласък на армията, че нуждите са ѝ припознати“, посочи адмирал Ефтимов.

"Искаме да покажем на народа, че сме тук и изпълняваме задълженията си“, каза още той.