Няма ново огнище на африканска чума

16 Октомври 2018 | 14:16 | 0
Няма ново огнище на африканска чума
Снимка: pixabay.com

Няма данни за ново огнище на африканска чума по свинете, до края на октомври остават в сила ограниченията за продажба на свинско месо във Варненско. Рестрикциите в морския регион бяха наложени заради огнището на болестта в село Тутраканци, като ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването до 30 октомври. Това стана ясно по време на семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете“, организиран от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Д-р Георги Чобанов - директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ, обясни, че до момента са взети около 2000 проби за африканска чума от домашни свине и около 1100 от диви свине. „Най-важен е контролът върху популацията на дивите свине. БАБХ апелира отдавна тя да се редуцира до приемливи нива. За сравнение, популацията през 2011 г. беше около 45 хил. диви свине, а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил. Т.е. тя е нараснала почти двойно“, каза още той. Д-р Чобанов обясни, че БАБХ има опасения, че болестта може да се повтори. „Затова апелираме стопаните да заколят по-рано прасетата си, а да не чакат Коледа“, каза още той.
Зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Петя Петкова посочи, че лабораторният капацитет на България е достатъчен за изследване на всички проби за африканската чума по свинете. Тя обясни, че превантивните мерки, които се взимат срещу разпространението ѝ, основно са поставяне на огради между домашни и диви животни, ограничаване на достъпа на външни лица до фермите, по-добър надзор на популацията на диви свине, качествена дезинфекция и др.
Специалният гост-лектор на семинара беше д-р Стен Мортенсен, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания. Той коментира, че африканската чума по свинете вече е дала ужасяващ ефект върху производството на свинско месо в цяла Европа. Той припомни, че това е заболяване, което идва от Африка, през 2007 г. преминава в Грузия и започва да се разпространява през Кавказ, Русия и после в Европа. „И ние трябва да се изправим пред това предизвикателство, защото не можем да продължаваме да живеем с неговото присъствие. Това е един вирус, който оцелява изключително сполучливо в месни продукти – 8 месеца оцелява в добре обработена шунка. Месни продукти както от диви, така и от домашни животни, независимо от обработката, биха били особено рискови за вкарване на вируса“, каза още д-р Мортенсен и посочи, че Европа има възможност да се справи с проблема. До момента обаче нито една държава не е успяла да се пребори със заболяването окончателно.


Агенция „Фокус“
Здравчо Тодоров, Регионална дирекция по горите – Кюстендил: 292 диви свине са отстреляни от началото на ловния сезон, всички взети проби са отрицателни за африканска чума

292 диви свине са отстреляни от началото на ловния сезон, всички взети проби са отрицателни за африканска чума. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. По думите му броят на отстреляния едър дивеч е от началото на активния ловен сезон, започнал на 29 септември. Той касае областите Кюстендил и Перник, на които действат шест ловни сдружения. „Резултатите от пробите са отрицателни. Към момента на територията на регионалната дирекция няма такова заболяване”, каза Здравчо Тодоров.
По думите му в момента се провежда нормален лов на дива свиня на територията на двете области, съгласно закона. Всички дадени предписания по отношение на африканската чума по дивата свиня се изпълняват. Направено е изменение в Закона за лова, касаещо груповия лов, където е дадена възможност да се ловува и в сряда, но ловците в региона не желаят да ловуват в сряда, а само в събота и неделя. На територията на Кюстендилска община има 30 ловни дружинки, а на територията на дирекцията има 148 ловни дружинки. „На всички сме разяснили необходимостта от направа на ями, в които да се изхвърлят отпадъците от отстрела. На много места са извършени проверки, те са изпълнени”, отбеляза Здравчо Тодоров.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Иван Василев, ЛРС „Сокол – 1911“ - Благоевград: Всички ловци спазват стриктно въведените мерки с цел предпазване от африканската чума по свинете

Всички ловци спазват стриктно въведените мерки с цел предпазване от африканската чума по свинете. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Иван Василев, председател на Ловно-рибарско дружество (ЛРС) „Сокол – 1911“ - Благоевград. По думите му всички ловци в България са добре запознати с болестта и рисковете, които крие тя. „Преди ловния сезон е проведен инструктаж с всички ловци за дейностите, които следва да извършват. Освен това всички са положили подписа си под инструкциите, с което се гарантира, че ще ги спазват“, подчерта Василев. Той каза още, че вече има изкопани специални ями, в които се изхвърлят кожите от заловените животни. Василев допълни, че отстреляните животни се изследват в специални лаборатории както за африканска чума, така ѝ за трихинелоза. „Вече се правят изследвания по най-модерния начин, който е не само микроскопски, а и лабораторни изследвания, като не е възможно да се направи пропуск. Първите излети показват, че съвсем отговорно са представени проби на всички заловени свине за трихинелоза, но и за африканска чума“, уточни Василев.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Благоевград: Засилен е контролът над изхвърлянето на хранителни отпадъци и трупове на животни в областта заради опасността от африканска чума

Засилен е контролът над изхвърлянето на хранителни отпадъци и трупове на животни в област Благоевград, заради опасността от африканска чума, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Мярката е част от дейностите, предприети от областната епизоотична комисия. Освен това стриктно се следи за недопускане на прасета в района на сметищата. Ветеринарните лекари пък организират извършване на постоянен контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти. Всички общински администрации на територията на област Благоевград са уведомени за решенията на Областната епизоотична комисия, за да бъдат предприети съответните действия.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Георги Чобанов, БАБХ: До момента са взети около 2000 проби за африканска чума от домашни свине и около 1100 от диви

До момента са взети около 2000 проби за африканска чума от домашни свине и около 1100 от диви. Това каза д-р Георги Чобанов - директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ по време на семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Най-важен е контролът върху популацията на дивите свине. БАБХ апелира отдавна тя да се редуцира до приемливи нива. За сравнение, популацията през 2011 г. беше около 45 хил. диви свине, а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил. Т.е. тя е нараснала почти двойно“, каза още той.
Д-р Чобанов обясни, че по отношение на дивите свине в лабораторията по африканска чума са постъпили около 1100 проби, а на домашните – 2000. „Всяка една проба, която се взима, се описва, така че имаме точна информация за всичко и тя се изпраща на Европейската комисия. Очаквахме доста по-активно съдействие от стопаните, затова проведохме активна информационна кампания. Но, за съжаление, индикациите, които получаваме, е, че съседни на засегнати села например изобщо не знаят за болестта“, каза още той.
Д-р Чобанов обясни, че БАБХ има опасения, че болестта може да повтори. „Затова апелираме стопаните да заколят по-рано прасетата си, а да не чакат Коледа“, каза още той.
Във връзка с разпространението на болестта във Варненския регион, той посочи, че големите свинеферми не са засегнати от рестрикциите. „Засегнати са задните дворове и малките ферми. На 30 октомври трябва да приключи проверката и да се прецени дали да има отмяна на мерките, които са наложени“, каза още д-р Чобанов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Стен Мортенсен: Африканската чума по свинете вече даде ужасяващ ефект върху производството на свинско месо в цяла Европа

Дания реши да унищожи цялата си популация от диви прасета. Това каза д-р Стен Мортенсен - началник на отдел „Здравеопазване на животните“ към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания по време на семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е едно предизвикателство да представим в България нашия опит като имаме предвид какво е африканската чума по свинете. Това заболяване вече даде един ужасяващ ефект върху цялото производство на свинско месо в цяла Европа. И вероятно в годините, които предстоят, това ще бъде още по-голямо предизвикателство. Това е заболяване, което идва от Африка, през 2007 г. премина в Грузия и започна да се разпространява през Кавказ, Русия и после в Европа. И ние трябва да се изправим пред това предизвикателство, защото не можем да продължаваме да живеем с неговото присъствие“, каза още д-р Мортенсен и посочи, че Европа има възможност да се справи.
„Мерките, които взимаме, са стриктен контрол както върху размера на популацията, така и на местата, където евентуално би се появила африканската чума по свинете. Това е един вирус, който оцелява изключително сполучливо в месни продукти – 8 месеца оцелява в добре обработена шунка. Месни продукти както от диви, така и от домашни животни, независимо от обработката, биха били особено рискови за вкарване на вируса“, обясни още той.
Д-р Мортенсен посочи, че икономическият ефект от африканската чума за Естония е спад в производството на свинско с 25%. „Това значи, че задните дворове и малките ферми тотално са спрели да функционират като такива“, обясни той.
По думите му в Дания не е имало популация от диви прасета, но през последните години се появява миграция от Германия. „И те са решили да я унищожат тотално. Т.е. Дания приема, че няма нужда от популация на диви прасета и ще я нулира“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Петя Петкова, БАБХ: Лабораторният капацитет на България е достатъчен за изследване на всички проби за африканската чума по свинете

Лабораторният капацитет на България е достатъчен за изследване на всички проби за африканската чума по свинете. Това каза зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Петя Петкова по време на семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Личните стопанства играят важна роля за африканската чума по свинете. Има минимални правила за биосигурност, които трябва да се спазват от всички стопани. И в кампаниите, които провеждаме през последните години, ги обясняваме. Основното е ограда между домашни и диви животни, ограничаване на достъпа на външни лица и др., защото африканската чума е заболяване, което има различни начини за проникване и спазването на определени правила ще доведе до опазване на домашните животни от него“, обясни д-р Петкова.
Тя обясни, че с цел по-добър надзор на популацията на диви свине, които са основен фактор на разпространението на болестта, БАБХ е засилила контрола чрез взимане на проби от всички свине. „Имаме капацитет да изследваме всички проби, които са взети до момента. Има проби и от домашни свине. Така че лабораторния капацитет на страната е достатъчен“, каза още тя и посочи, че резултатите са готови до дни и могат да се видят в сайта на БАБХ“, обясни зам.-изпълнителния директор на агенцията.
Д-р Петкова припомни, че при констатиране на африканска чума по свинете, в която и да е държава на ЕС, се изготвя съобщение с рестриктивни мерки. „Такова има и в България и с него са определени и предпазните зони, и зоните за наблюдение. Т.е. не се налага рестрикция на цялата държава. Мерките, които се предприемат при констатиране на заболяването, са разписани в законодателството. Основното, което се предприема, са очертаване от на споменатите зони и силния им контрол“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
БАБХ организира семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете”

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) организира семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканска чума по свинете”, който ще се проведе днес от 10.00 часа в София. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
По темата „Положението с африканската чума по свинете в България” ще говорят експерти от БАБХ. Специален гост-лектор на семинара ще бъде др. Стен Мортенсен, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания. Той ще изнесе лекции за разпространението на африканската чума по свинете в Европа, за стратегиите и мерките за контрол по отношение на АЧС на ниво ЕС, както и как се споделят отговорностите в случай на АЧС в Дания. Във форума ще се включат още представители на Асоциацията на свиневъдите, Асоциацията на индустриалното свиневъдство, свиневъди и развъдчици от свиневъдния сектор в България.
Целта на семинара е да се повиши информираността на представителите на свиневъдния сектор в страната и обществеността по отношение на болестта африканска чума по свинете, епизоотичната обстановка в България и Европа, мерките за преодоляването и недопускането ѝ, биосигурността в свиневъдните обекти, стратегиите за превенция и справяне със заболяването, осъществяването на контрол и практиките в подобни случаи в други страни членки на ЕС.

Принтирай    Оразмери текст   + -