Кметовете на Виница и Кочани задържани на границата

5 Декември 2013 | 11:08 | 0
Кметовете на Виница и Кочани задържани на границата
Снимка: Информационна агенция "Фокус"


20 ловни патрона и една кутия със 100 флоберкови патрона, 22-ри калибър, са били открити у двамата македонски кмета - на Община Кочани Радко Димитровски и на Община Виница - Емил Дончев, задържани на ГКПП Станке Лисичково. Към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при съвместна проверка на Гранична полиция и Агенция "Митници", е проверен излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. В жабката на автомобила са открити 20 ловни патрона и 1 кутия със 100 патрона, 22-ри калибър, които са флоберкови. Уведомен е дежурният окръжен прокурор в Благоевград и по негово разпореждане, са задържани с мярка за 24 часа двамата мъже, пътуващи в проверената кола. Те са македонски граждани на 39 години и 57 години. По случая е образувано досъдебно производство в ГПУ - Благоевград.Агенция „Фокус”
Кметове, патрони и добросъседство (ОБЗОР


Кметовете на Община Кочани Радко Димитриевски и на Община Виница Емил Дончев бяха задържани снощи на ГКПП Станке Лисичково. В автомобила, в който са пътували, са били открити 20 ловни патрона и една кутия със 100 флоберкови патрона, 22-ри калибър. Двамата бяха разпитани и освободени. Окръжна прокуратура Благоевград е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за контрабанда, по случая с откритите патрони в автомобила, с който са пътували кметовете на общините Виница и Кочани. "Делото е срещу неизвестен извършител за опит за контрабанда. Няма лица, привлечени като обвиняеми, към този момент", заявиха за Агенция "Фокус" от Окръжна прокуратура - Благоевград.
Към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при съвместна проверка на Гранична полиция и Агенция "Митници", е проверен излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. В жабката на автомобила са открити 20 ловни патрона и 1 кутия със 100 патрона, 22-ри калибър, които са флоберкови. Уведомен е дежурният окръжен прокурор в Благоевград и по негово разпореждане, са задържани с мярка за 24 часа двамата мъже, пътуващи в проверената кола. Те са македонски граждани на 39 години и 57 години. Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов посети двамата кмета, които участваха във вчерашната среща "Бизнес без граници". Надявам се неприятната случка на границата с кметовете на Виница и Кочани да не помрачи резултатите от вчерашната среща, каза д-р Камбитов. По думите му - кметовете са заявили, че откритите в жабката на колата патрони не са техни.
Медиите в Скопие отразиха случката на българо-македонската граница. "Кметовете на Виница и Кочани Емил Дончев и Ратко Димитриевски отричат да се пренасяли патрони от България, предаде македонското електронно издание А1on. Според изданието патроните, които били открити при проверка на автомобила, с който са пътували двамата кметове, били на техен приятел. Изданието посочва, че двамата са били освободени, след разпита в полицията. „Българската полиция ни разпита по случая като свидетели по делото срещу техния гражданин за произхода на муницията. След това ни пуснаха да си отидем”, заявили Димитриевски и Дончев", пише телевизията.
"МРТ: Ловът им излезе през носа на кметовете на Виница и Кочани", е заглавието на електронното издание МРТ.
"Maxim: Въоръжени македонски кметове са завършили в ареста в България?", е заглавието на друго електронно издание.
Кметовете на Виница и Кочани са задържани в България заради патрони, пише Либертас, Македония.
Македонски кметове са участвали във форум в Благоевград, а след това са пренасяли ловни патрони, пише Нова Македонија.
Официална София не е информирала Скопие за ареста на кметовете на Виница и Кочани, предаде македонското електронно издание Плус инфо. Според изданието посолството на Македония в София не разполага с никакви информации за задържането на двамата кметове.
„Македонското МВнР е в постоянен контакт с посолството на Македония в София във връзка с информацията за задържането на кметовете на Виница и Кочани Емил Донев и Ратко Димитриевски, но до този момент нямаме никаква информация. Новините в медиите не можем да коментираме, защото министерството не може да спекулира”, заявили от МВнР на Македония.


Агенция „Фокус”
Прокуратурата в Благоевград е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за контрабанда


Окръжна прокуратура Благоевград е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за контрабанда, по случая с откритите патрони в автомобила, с който са пътували кметовете на общините Виница и Кочани. "Делото е срещу неизвестен извършител за опит за контрабанда. Няма лица, привлечени като обвиняеми, към този момент", заявиха за Агенция "Фокус" от Окръжна прокуратура - Благоевград.


Агенция „Фокус”
Кметовете на Кочани и Виница са били разпитани и освободени


Кметовете на Община Кочани Радко Димитровски и на Община Виница Емил Дончев са били разпитани и освободени, съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР. Информация за случая оттук-нататък ще дава Окръжна прокуратура Благоевград. Двамата кметове бяха задържани снощи, заради открити в автомобила, с който пътували ловни патрони и флоберкови патрони.


Агенция „Фокус”
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Надявам се случката на границата да не помрачи резултатите от вчерашната среща


Надявам се неприятната случка на границата с кметовете на Виница и Кочани да не помрачи резултатите от вчерашната среща, това каза пред Агенция „Фокус” кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. По-рано днес д-р Камбитов посети задържаните кметове Радко Димитровски, на Община Кочани, и Емил Дончев, на Община Виница и разговаря с тях. По думите му – те са заявили, че откритите патрони в жабката на автомобила не са техни, а на българин, който си ги е купил, и на когото е била колата. Мотото на срещата в Благоевград бе „Бизнес без граници” и тя целеше да уплътни и интензифицира партньорските взаимоотношения между съседните общини от двете страни на границата. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов изрази подкрепа към кандидатурата на Македония за присъединяване на ЕС. "Твърд привърженик съм на това Македония да бъде член на Европейския съюз, защото смятам, че когато съседите и всички ние живеем добре, тогава и много от другите проблеми се решават по-леко", каза на откриването на официалната среща Камбитов. Според него предвид финансовата криза, единственият свеж източник на средства са европрограмите.


Агенция „Фокус”
Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов посети задържаните македонски кметове на общините Виница и Кочани

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов посети двамата задържани кметове на македонските градове Виница и Кочани. Пред Агенция “Фокус” д-р Камбитов съобщи, че по информация на двамата кмета, те са призовани като свидетели. По думите им - намерените в жабката на автомобила патрони, не са били техни, а на българин, който си ги е купил, и на когото е била колата.
Кметовете Радко Димитровски и Емил Дончев бяха задържани за 24 часа.


Агенция „Фокус”
20 ловни патрона и 100 флоберкови патрона са открити у двамата кмета, задържани на ГКПП Станке Лисичково

20 ловни патрона и една кутия със 100 флоберкови патрона, 22-ри калибър, са били открити у двамата македонски граждани, задържани на ГКПП Станке Лисичково, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при съвместна проверка на Гранична полиция и Агенция "Митници", е проверен излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. В жабката на автомобила са открити 20 ловни патрона и 1 кутия със 100 патрона, 22-ри калибър, които са флоберкови. Уведомен е дежурният окръжен прокурор в Благоевград и по негово разпореждане, са задържани с мярка за 24 часа двамата мъже, пътуващи в проверената кола. Те са македонски граждани на 39 години и 57 години. По случая е образувано досъдебно производство в ГПУ - Благоевград.
Както Агенция "Фокус" съобщи, двамата задържани са кметовете на Община Кочани Радко Димитровски и на Община Виница - Емил Дончев.
Веселина СТАНЧЕВА


Агенция „Фокус”
Кметовете на Община Кочани Радко Димитровски и на Община Виница Емил Дончев са били задържани на границата

Кметовете на Община Кочани Радко Димитровски и на Община Виница Емил Дончев са били задържани на българо-македонската граница при връщането си в Македония от срещата на кметовете в Благоевград, това съобщиха за Агенция „Фокус” от делегацията на кметовете и бизнесмените, които бяха на среща в Благоевград вчера. Причината за задържането била, че в България двамата са си купили по една кутия ловни патрони. Към момента няма официална информация от полицията по случая.


Агенция „Фокус”
Двама македонски кметове, участвали в срещата в Благоевград, са били задържани на границата при връщане от България

Двама македонски кметове, участвали в срещата в Благоевград, са били задържани на границата при връщане от България. Това съобщиха за Агенция „Фокус” хора от делегацията на срещата на кметовете. Задържаните са кметовете на общините Виница и Кочани. Причината за задържането им по първоначална информация, че са си купили по една кутия ловни патрони.


Кметът на Виница Емил Дончев: В Македония сме, не сме били в затвор
Кметовете на Виница и на Кочани Емил Дончев и Радко Димитриевски са в Македония; това потвърди в телефонен разговор кметът на Виница Дончев, който разказа за Плюсинфо какво му се е случило на българската граница, когато са се връщали в Македония след форума "Бизнес без граници", който се състоя в Благоевград.
"Вчера, връщайки се към Македония, с нас в колата беше един наш приятел от България, който е имал ловни патрони, оставени в жабката на автомобила, без да ни каже. Приятелят го оставихме на изхода на Благоевград край магазин "Метро", но той е забравил да си вземе ловната муниция. Когато стигнахме границата, от митницата ни попитаха - дали имаме нещо за деклариране и ние отговорихме "не". При рутинна проверка, полицията откри патроните. Питаха ни дали знаем, че ловна муниция е забранено да се пренася през границата, а ние им обяснихме, че въобще не знаем, че с нас сме возили патрони за ловна пушка", разказа кметът на Виница Дончев.
Двамата кметове казали това на полицаите и се върнали обратно в Благоевград, където дали показания. Приятелят им, българин, който се возел с тях, потвърдил, че ловните патрони били негови, каза винишкият кмет.
"Не става дума за никакъв арест, не бяхме задържани, а само бяхме повикани в полицейския участък, за да дадем показания. Тази сутрин отидохме и в съда, и се върнахме в Македония. През цялото време с нас беше кметът на Благоевград", каза кметът на Виница. Българските медии бяха кратки в информацията, но за сметка на това пък спекулираха, че кметовете били с полицейска мярка за задържане за 24 часа по нареждане на Окръжната прокуратура в Благоевград, каза кметът на Виница.


МКД: Кметовете на Виница и Кочани са освободени от българския арест
Българската полиция тази сутрин е освободила кметовете на Виница и Кочани Емил Дончев и Ратко Димитриевски, които снощи бяха задържани на ГКПП „Станке Лисичково”, предаде македонското електронно издание МКД. Изданието посочва, че кметът на Благоевград Атанас Камбитов е посетил двамата македонски кметове, който му заявили, че патроните в чекмеджето не били техни, а на българин, в чийто автомобил са се возили. Български медии съобщили, че на единият от задържаните кметове му били записано „оправдание”, че муницията била забравена в автомобила.


А1on: Кметовете на Виница и Кочани отричат да са пренасяли патрони от България – били на техен приятел
Кметовете на Виница и Кочани Емил Дончев и Ратко Димитриевски отричат да се пренасяли патрони от България, предаде македонското електронно издание А1on. Според изданието патроните, които били открити при проверка на автомобила, с който са пътували двамата кметове, били на техен приятел. Изданието посочва, че двамата са били освободени, след разпита в полицията.
„Българската полиция ни разпита по случая като свидетели по делото срещу техния гражданин за произхода на муницията. След това ни пуснаха да си отидем”, заявили Димитриовски и Дончев.

Макфакс: Задържаните в България македонски кметове твърдели, че патроните не са техни
Кметовете на Виница и Кочани, които бяха задържани на българската граница, твърдели, че патроните не са техни. Това съобщава македонската агенция Макфакс като цитира изявление на кмета на Благоевград Атанас Камбитов пред Агенция „Фокус”. Камбитов заяви, че според твърденията на двамата те са били извикани като свидетели. Патроните, според дамата кметове, не били техни, а на българин, който ги е купил и с чийто автомобил са се возили.


Плус инфо, Македония: Официална София не е информирала Скопие за задържането на кметовете на Виница и Кочани
Официална София не е информирала Скопие за ареста на кметовете на Виница и Кочани, предаде македонското електронно издание Плус инфо. Според изданието посолството на Македония в София не разполага с никакви информации за задържането на двамата кметове.
„Македонското МВнР е в постоянен контакт с посолството на Македония в София във връзка с информацията за задържането на кметовете на Виница и Кочани Емил Донев и Ратко Димитриевски, но до този момент нямаме никаква информация. Новините в медиите не можем да коментираме, защото министерството не може да спекулира”, заявили от МВнР на Македония.


Telegraf: Българските власти не са информирали македонското посолство в София за задържането на двамата кмета, заявиха от МВнР на Македония
Македонското МВнР е в постоянен контакт с посолството на Македония в София във връзка с информацията за задържането на кметовете на Виница и Кочани Емил Донев и Ратко Димитриевски. Това са заявили от министерството, предаде македонското електронно издание Telegraf. Оттам са заявили още, че в такъв случай българската страна с нота трябва да информира македонското посолство. Засега нямало потвърждение изпратено от българските власти. Изданието посочва, че двамата кмета са задържани след като са участвали във форум в Благоевград на тема „Бизнес без граници”. На излизане от България граничните полицаи са открили в техния автомобиул ловна муниция.


Maxim: Въоръжени македонски кметове са завършили в ареста в България?
Кметовете на Виница и Кочани – Емил Донев и Ратко Димитриевски са били задържани от българската полиция на ГКПП „Станке Лисичково”, предаде македонското електронно издание Maxim, като цитира Агенция „Фокус”. Те са били задържанби след като полици са открили ловни патрони в техния автомобил. Те са били задържани снощи 19:30 часа. Окръжният прокурор на Благоевград е наложил 24 часов арест.


Нова Македонија: Македонски кметове са участвали във форум в Благоеврад, а след това са пренасяли ловни патрони
Кметовете на Виница и Кочани са задържани за 24 часа в България, предаде електронното издание на вестник Нова Македонија. Двамата кмета са били в Благоевград, където са участвали в конференция „Бизнес без граници”. Освен кметове на форума са участвали и бизнесмени от двете страни.
„В автомобилите са им открити 20 малокалибърни патрони и пет кутии ловни патрони. Нашите колеги са ги задържали, а двамата са дали обяснение”, заявили гранични полицаи.


Либертас, Македония: Кметовете на Виница и Кочани са задържани в България заради патрони?
Кметовете на Виница и Кочани – Емил Донев и Ратко Димитриевски са били задържани от българската полиция на ГКПП „Станке Лисичково”, след като автомобила им били открити ловни патрони, предаде македонското електронно издание Либертас, като цитира Агенция „Фокус”. Те са задържани към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при проверка на излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. Окръжният прокурор на Благоевград е наредил 24-часов арест на двамата кмета.


А1on: Кметовете на Виница и Кочани са задържани за 24 часа в България
Кметовете на Виница и Кочани Емил Дончев и Ратко Димитриовски снощи са били задържани в България, предаде македонското електронно издание А1on, като се позовава на Агенция „Фокус”. Те са били задържани на границата, след като в техния автомобил били открити 20 ловни патрони и кутия с ловни патрони 22 калибър.
Към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при съвместна проверка на Гранична полиция и Агенция "Митници", е проверен излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. В жабката на автомобила са открити 20 ловни патрона и 1 кутия със 100 патрона, 22-ри калибър, които са флоберкови. Уведомен е дежурният окръжен прокурор в Благоевград и по негово разпореждане, са задържани с мярка за 24 часа двамата мъже, пътуващи в проверената кола. Те са македонски граждани на 39 години и 57 години, посочва изданието.

Либертас, Македония: Кметовете на Виница и Кочани са задържани в България заради патрони?
Кметовете на Виница и Кочани – Емил Донев и Ратко Димитриевски са били задържани от българската полиция на ГКПП „Станке Лисичково”, след като автомобила им били открити ловни патрони, предаде македонското електронно издание Либертас, като цитира Агенция „Фокус”. Те са задържани към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при проверка на излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. Окръжният прокурор на Благоевград е наредил 24-часов арест на двамата кмета.


А1on: Кметовете на Виница и Кочани са задържани за 24 часа в България
Кметовете на Виница и Кочани Емил Дончев и Ратко Димитриовски снощи са били задържани в България, предаде македонското електронно издание А1on, като се позовава на Агенция „Фокус”. Те са били задържани на границата, след като в техния автомобил били открити 20 ловни патрони и кутия с ловни патрони 22 калибър.
Към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при съвместна проверка на Гранична полиция и Агенция "Митници", е проверен излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. В жабката на автомобила са открити 20 ловни патрона и 1 кутия със 100 патрона, 22-ри калибър, които са флоберкови. Уведомен е дежурният окръжен прокурор в Благоевград и по негово разпореждане, са задържани с мярка за 24 часа двамата мъже, пътуващи в проверената кола. Те са македонски граждани на 39 години и 57 години, посочва изданието.


Локално, Македония: Кметовете на Кочани и Виница получиха 24-часов арест в България
Кметовете на Виница и Кочани – Емил Дончев и Ратко Димитриевски са задържани за 24 часа в България по искане на окръжния прокурор в Благоевград, предаде македонското електронно издание Локално като цитира Агенция Фокус. Двамата по-рано са били задържани на границата.

Press 24: Двама македонски кмета са арестувани в България
Кметовете на Виница и Кочани – Емил Донев и Ратко Димитриевски са били задържани от българската полиция на ГКПП „Станке Лисичково”, след като автомобила им били открити ловни патрони, предаде македонското електронно издание Press 24, като цитира Агенция „Фокус”. Те са задържани към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при проверка на излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация.

Република online: Двама македонски кмета са задържани в България
Двама македонски кмета са били задържани на в България на граничния пункт при Делчево, предаде македонското електронно издание Република online, като цитира Агенция „Фокус”. Изданието посочва, че в автомобила с който са пътували полицията е открила ловни патрони. Според изданието двамата кмета били тръгнали на лов. Окръжният прокурор в Благовград е наложил 24-часов арест. Нито МВР, нито МВнР на Македония нямали информация за случая. От Република online са се опитали да се свържат с единия от задържаните, но телефона му бил изключен.

Плус инфо, Македония: Кметовете на Виница и Кочани са задържани в България заради патрони?
Кметовете на Виница и Кочани – Емил Донев и Ратко Димитриевски са били задържани в България, предаде македонското електронно издание Плус инфо, като цитира Агенция „Фокус”. Те са задържани за 24 часа по искане на окръжния прокурор в Благоевград, след като по-рано били задържани на границата. Те са задържани към 19:30 часа снощи, на ГКПП Станке Лесичково, при съвместна проверка на Гранична полиция и Агенция "Митници", е проверен излизащ от страната автомобил „Ситроен”, с македонска регистрация. В жабката на автомобила са открити 20 ловни патрона и 1 кутия със 100 патрона, 22-ри калибър. Македонското електронно издание посочва, че са поискали от МВнР на Македония да потвърдят информацията, но говорителят на министерството не е отговарят на мобилния си телефон.

Принтирай    Оразмери текст   + -