Днес ВиК Шумен ще изпълни планов ремонт на довеждащия водопровод към гр. Шумен. За изпълнение на планираните дейности съоръжението е спряно от Ревизионна шахта Велики Преслав в 5:00 часа и ще започне поетапното спиране на водата, постъпваща от него.

Около 5:30 ч. са спрени помпените агрегати на Помпена станция 1300.

Водоемите към гр.Шумен, кв. Дибич, кв.Макак, с. Панайот Волов и с. Белокопитово ще бъдат напълнени до максимален обем, поради което се очаква спирането на водата към потребителите да започне от 8:00 ч. сутринта.

Направена е организация за оптимално изпълнение на различните дейности, като на терен ще участват 7 бригади, разпределени както следва:

5 бригади ще работят по довеждащия водопровод ф 900 стомана: 1 бригада - на ревизионна шахта 53 и ревизионна шахта 54; 1 бригада – в местността "Рибарника“;1 бригада – в местността "Ябълкова градина“ / стара/ и 2 бригади ще работят по довеждащ водопровод ф 546 в м.Сусурлук и помпена станция Нов 3 подем, обслужващ помпена станция Средна зона

2 бригади ще работят на пресичане на републикански път Шумен – Велики Преслав / до с.Хан Крум/ от двете страни на пътя.

Поетапното пълнене с вода на довеждащия водопровод ще започне след приключване на всички планирани дейности и ще бъдат включени помпените агрегати на Помпена станция 1300. Оттам ще започне пълненето на напорен водоем 13000 м3, намиращ се в кв. Дивдядово, и след това - поетапно включване на помпените станции, обслужващи гр.Шумен.

Планирано е дейностите да завършат до края на деня на 06.07.2022 г. ВиК – Шумен ще информира своите клиенти за хода на ремонта.

Довеждащият водопровод е част от Водоснабдителна система "Тича“ и е въведен в експлоатация през 1978 г. за гр. Търговище и през 1981 г. за гр. Шумен. Общата дължина на основното трасе на водопровода , без отклоненията за гр. Търговище, гр. Велики Преслав и гр. Шумен, е над 22 км и пресича р. Камчия 23 пъти. От изходна шахта системата е гравитачна с магистрален стоманен водопровод с условен диаметър ∅ 1200 mm и обща дължина 9020 м до първата в системата разпределителна шахта - “Търговище", близо до “Омуртагов мост". В тази точка става разделянето на водните количества за гр. Търговище в едната посока и за гр. Велики Преслав и гр. Шумен по основното направление.

Довеждащият водопровод от яз. Тича до Напорен водоизточник 13000 в гр. Шумен е включен за реконструкция в "Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия обслужвана от ВиК Шумен“ по Програма "Околна среда“ 2014-2020 г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.

В рамките на обекта са включени: реконструкция на довеждащ водопровод от яз.

Тича до Ревизионна шахта Търговище; реконструкция на довеждащ водопровод от

Ревизионна шахта Велики Преслав до Помпена станция "1300“ ; реконструкция на

довеждащ водопровод от Ревизионна шахта Търговище до Ревизионна шахта Велики Преслав и от помпена станция "1300“ до Напорен Водоизточник 13000.

Към настоящия момент на Възложителя, ВиК – Шумен, са предадени инвестиционните проекти и се извършва съгласуване със заинтересованите институции. Очаква се сключване на договор със Строителен надзор, изготвяне на Доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти и Разрешения за строеж.

Реконструираният довеждащ водопровод, освен за подобряване на сигурността на водоснабдяването в региона и експлоатационните показатели на водоснабдителната система, ще допринесе за намаляване на загубите при доставката на вода от яз. Тича.