В дипломацията няма място за агресивност. Това каза Симеон Николов, член на УС на Българско дипломатическо дружество, дипломат и публицист, експерт по международна сигурност, заместник-министър на отбраната през периода 2005 – 2008 г., в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за експулсираните руски дипломати. "Няма съмнение, че езикът на руската посланичка е несъвместим с дипломатическите норми. Ако тя не беше поставила ултиматум със срок от 24 часа за оттегляне на нотата, то диалогът щеше да се развие към възможен политически изход. Няма как една уважаваща себе си държава да позволи да й се поставят ултиматуми! В дипломацията няма място за агресивност“, заяви той.

По думите му е безспорно обаче, че България трябва да коригира своите прибързани и прекомерни мерки, вкарвайки искането си в руслото на процедурите и дипломатическия подход. "Това не би означавало, че прави отстъпление, а че подхожда прагматично. Едни преговори са успешни тогава, когато и двете страни са удовлетворени“, убеден е Симеон Николов.

Той коментира, че прави впечатление, че никой не споменава влиянието на руската мафия в България. "Вниманието би трябвало да е по-скоро към българските зависимости от мафията, а не само към дипломатите и техните готвачи, шофьори и фризьори“, уточни Николов.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"