Приключи срещата в парламента между "Продължаваме Промяната“ и независимите депутати, напуснали групата на "Има такъв народ“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. От общо шестимата, отцепили се от ИТН, днес в Народното събрание дойдоха петима – без Кирил Симонов.

"Имахме много ползотворни разговори с колегите. Уговорихме се от утре те също да се включат в работната група, с която ще работим за програмата на правителството и за законодателната програма“, каза номинираният за министър-председател от "Продължаваме Промяната“ Асен Василев.

От страна на независимите народни представители беше посочено, че има много допирни точки. Те посочиха, че ги интересува ясна законодателна програма и ясна програма на правителството за срока на неговото съществуване. Стана ясно, че всеки от независимите депутати сам ще си изясни, дали ще даде своята подкрепа за бъдещото правителство.

Водещо остава националноотговорното поведение. Обединителното е антикорупцията, промените в КОМПИ и в регулаторните органи, съдебната реформа, както и службите за сигурност. Участниците в разговора го определиха като ползотворен и готовност за изготвянето на една качествена програма, която да доведе до приемането на необходимите закони.

От своя страна Асен Василев посочи, че продължават разговорите с депутатите, чрез които да се привлекат още гласове в подкрепа на бъдещето правителство. "Всеки един депутат, който смята, че самостоятелно може да взема решения, е добре дошъл на разговори. По програма имаме чуваемост“, заяви Асен Василев. Той посочи, че е оптимист, че може да се направи кабинет. Номинираният за министър-председател от "Продължаваме Промяната“ Асен Василев посочи, че ако до петък не успеят да съберат подкрепа от поне 121 народни представители, решението ще бъде взето от Националния съвет на "Продължаваме Промяната“.

"Надявам се, че всички ще се фокусираме сега да имаме наистина работещо правителство и то да покаже продължение на това, което започваме.

Петков беше помолен за коментар по отношение на експулсираните вече руски дипломати и служители и дали това ще доведе до по-дълготрайни дипломатически последствия. Не мисля, че тази тема е темата за следващата седмица, посочи премиерът в оставка.