Мъжкият национален отбор на България по баскетбол подновяват борбата си за класиране към втората фаза на пресявките за Мондиал 2023. Селекцията на Росен Барчовски приема непобедения до този момент отбор на Литва в петия си мач от груповата фаза на квалификациите за Световното първенство през 2023-а. Двубоят ще се проведе тази вечер от 19:00 часа в зала "Арена Самоков".

В момента националите си се намират на третото място в група "F" с баланс от 1-3, какъвто е и този на четвъртия Чехия. Както е известно, към следващия етап на квалификациите се класират първите три тима, докато четвъртият отпада от битката. Литовците водят колоната с перфектен актив от 4-0, докато на втора позиция е Босна и Херцеговина с 2-2. Именно босненците пък гостуват на Чехия от 21:00 в много важен мач за съдбата на България.

В последните седмици съставът на Барчовски се подготвяше на лагер в Самоков, като в това число тимът изигра и една контрола срещу световната сила Сърбия, която бе спечелена от "плавите" със 70:55. В нея обаче участие не взе най-добрият български баскетболист в момента Александър Везенков, който тази вечер ще направи своето завръщане в редиците на националния отбор след почти четиригодишно прекъсване. От звездата на Олимпиакос се очаква да поведе "лъвовете" срещу изключително класния отбор на литовците, които само преди седем години добавиха трето европейско сребро в своята витрина.