На 1 юли за първи път в Котел ще се състои международен шахмат фестивал. Той се провежда под егидата на кмета на община Котел Коста Каранашев в партньорство с Шахматен клуб "Марица-изток“ Раднево. Турнирът е валиден за FIDE ELO по класически шахмат.

В дните от 1 до 5 юли в него ще участват 130 състезатели от Азербайджан, Грузия, Гърция, Унгария, Турция, Украйна, САЩ и България. Състезанията ще се проведат в спортната зала на СУ "Георги Стойков Раковски“, намираща се на адрес: ул. "Атанас Белопахов - учител“ №1. Право на участие в състезанието имат всички шахматисти, заплатили турнирна такса. Жителите на Община Котел са освободени от такса за участие.

Регламентът за участие в шахмат фестивала включва 9 кръга. За първото място са предвидени 2000 лева. Ще има и награди за класиралите се от първо до четиринадесето място, както и специални награди за най-добре класирали се сред местните състезатели, сеньори над 60 години, жени, състезатели с международен рейтинг: от 1751 до 2000, от 1401 до 1750, от 1401 до 1750, деца до 14 години и юноши или девойки до 18 години. Призьорите във възрастовите групи до 8, 10 и 12 години ще получат медали!

В рамките на фестивала /на 2 юли и на 4 юли/ ще се проведат и два турнира по блиц – 3+2 и "гилотина“.

През свободните от игра часове участниците в международния шахмат фестивал ще посетят културни и исторически забележителности в Котел и в други селища от общината.